reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft údajně chystá vlastní ARM procesory pro servery

19.12.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Microsoft údajně chystá vlastní ARM procesory pro servery
Microsoft údajně pracuje na vlastním návrhu procesorů ARM, které by používal ve svých datových centrech místo řešení do Intelu. Kromě toho by redmondský gigant zvažovat také vlastní procesory pro počítače Surface.
Agentura Bloomberg přinesla informaci, že Microsoft je na cestě k návrhu vlastních procesorů pro datová centra. Odvolává se přitom na osoby obeznámené s plány americké společnosti, které se navíc zmiňují také o dalším čipu, tentokrát určeném pro spotřebitelsky zaměřené počítače. V tomto ohledu přitom Microsoft není úplným nováčkem díky nedávné spolupráci s Qualcommem. Přesto se podle zdroje zdá jako reálnější možnost, že americký gigant upřednostní serverový procesor. Prozatím nemáme k dispozici žádné informace o tomto hardwaru s výjimkou toho, že bude založen na architektuře ARM.
 

Microsoft SQ1 vyvinutý společně s Qualcommem
 
Microsoft by tímto krokem snížil svou závislost na Intelu, jehož řešení zatím převážně využívá ve svých datových centrech. Konkurenční Amazon si již vyvinul vlastní procesory založené na technologiích od ARM, které společnosti údajně pomohly snížit náklady a zvýšit výkon. Někteří odborníci včetně Linuse Torvaldse, tvůrce Linuxu, jsou ovšem ohledně serverových čipů na architektuře ARM skeptičtí. Microsoft v posledních letech najímal řadu inženýrů, kteří se zabývají vývojem procesorů. Mnozí přišli z Intelu, AMD, Nvidie nebo Qualcommu, který ukončil vývoj serverových čipů.

Tým, který v Microsoftu vyvíjí nové řešení pro datová centra, údajně spadá pod Jasona Zandera vedoucího divizi Azure. Zástupci společností Microsoft i ARM ovšem pro Bloomberg odmítli komentovat, zda redmondský gigant pracuje na vlastních procesorech. Kromě toho se spekuluje také o čipu, který by byl určen pro zařízení Surface, tedy notebooky a tablety. I v tomto případě by měly procesory využívat architekturu od ARM, i když ze spekulací vyplývá, že tento hardware možná zůstane jen na papíře. Microsoft sice letos a vloni představil procesory SQ1 a SQ2, které využil v tabletech Surface Pro X, ale v tomto případě se jednalo jen o upravené čipsety Snapdragon 8cx od Qualcommu.
 
Pokud by si Microsoft navrhoval své vlastní procesory, znamenalo by to možnost lepšího spojení hardwaru se softwarem, což by se mohlo projevit na výkonu nebo výdrži baterie zařízení. Své o tom ví Apple, který po vlastním řešení pro iPhony a iPady letos přišel také s ARM procesory M1 pro desktopy i notebooky Mac. Reakce odborníků i uživatelů jsou zatím veskrze pozitivní.
 
Podle spekulací z letošního jara by mohl vlastní procesory představit také Google. První z nich, který údajně vzniká ve spolupráci se Samsungem, je určen pro smartphony Pixel a nabídne osm jader či optimalizaci pro funkce založené na umělé inteligenci. V plánu by ovšem mohly být i čipy pro chromebooky.
 


reklama