reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na ISS míří další tři astronauti, mezi nimi i žena

7.7.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Na ISS míří další tři astronauti, mezi nimi i žena
Počet lidí ve vesmíru opět vzrostl ze tří na šest, protože na Mezinárodní vesmírnou stanici byli vysláni další tři členové posádky. Nejedná se však o ryze mužskou sestavu, na misi letěla tentokrát i astronautka.
Nedávno se úspěšně vrátili tři astronauti z Mezinárodní vesmírné stanice zpět na Zem. Poté, co strávili ve vesmíru už půl roku, si zase mohli užívat krásy Země zblízka. Necelý měsíc tak na ISS měla posádka jen tři členy, nyní ale přibyli další tři. Do vesmíru dnes ráno startoval japonský astronaut Takuya Onishi, Rus Anatoly Ivanišin z Roskosmos a zástupce ženského pohlaví, astronautka NASA Kate Rubinsová.

Tito tři noví kosmonauti však na Mezinárodní vesmírnou stanici ještě nedorazili, let vesmírem v kosmické lodi jim ještě nějakou dobu potrvá. Ruská raketa Sojuz odstartovala dnes (7. července) ráno z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu, a to přesně v 3:36 našeho času. V současné době se tři astronauti nachází na prodlouženém letu k Mezinárodní vesmírné stanici v kosmické lodi Sojuz MS-01, probíhá ještě testování modifikovaných systémů. V sobotu 9. července v 18:12 našeho času by měla kosmická loď s posádkou dorazit k Mezinárodní vesmírné stanici a mělo by dojít k vylodění astronautů, a to konkrétně do modulu Rassvet.

Na Mezinárodní vesmírné stanici žijí střídající se astronauti už patnáct let a neustále testují nové technologie a pracují na nejrůznějších vědeckých projektech, které není možné provádět na Zemi. ISS je díky stavu beztíže jedinečným testovacím místem, které navštěvují astronauti z celého světa. Testují se tam nejen technologie potřebné pro průzkum hlubokého vesmíru, ale provádí se i experimenty, které budou užitečné lidem na Zemi.





Nová tříčlenná posádka, které dnes ráno vzlétla bude součástí osmačtyřicáté expedice na Mezinárodní vesmírné stanici. Ta započne, jakmile se počet členů posádky na Mezinárodní vesmírné stanici zvýší na šest. Astronauti stráví čtyři měsíce zkoumáním v různých oblastech vědy, zejména v biologii a technice obecně.

"Jsem nesmírně nadšená z té spousty biologických experimentů, které budeme dělat," prohlásila před startem Kathleen Rubinsová. Astronautka má totiž doktorát v oblasti biologie zabývající se rakovinou a bakalářský titul v oblasti molekulární biologie. V plánu jsou tak pokusy se sekvencováním DNA ve vesmíru, z oblasti techniky je to zase testování efektivních solárních článků.

Kosmická loď Sojuz MS-01, která na ISS členy Expedice 48 dopraví, zůstane na Mezinárodní vesmírné stanici zakotvená jako záchranná loď až do konce října, kdy se s ní stejní astronauti vrátí zpět na Zemi. Současní tři členové posádky na ISS jsou Jeff Williams, Oleg Skripočka a Alexey Ovčinin, ti se mají na naši modrou planetu vrátit už v září, protože už nějaký ten čas ve vesmíru pobývají.

NASA doufá, že v budoucnu by její posádku mohla vézt na Mezinárodní vesmírnou stanici i jiná kosmická loď, a to například ta od soukromé společnosti SpaceX. Kosmická loď Dragon, kterou má na svědomí podnikatel Elon Musk, by tak posádku na Mezinárodní vesmírnou stanici mohla nést už příští rok.

Zdroje: NASA, reuters.com
reklama