reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Návrh rozpočtu pro NASA ruší přistání na Europě i misi ARM

17.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Návrh rozpočtu pro NASA ruší přistání na Europě i misi ARM
Včera byl zveřejněn návrh rozpočtu pro agenturu NASA, který moc nepotěší příznivce průzkumu měsíce Europa, na němž se měly hledat známky života. A veselí nebudou ani ti, kteří podporovali Asteroid Redirect Mission nebo další projekty.
V novém návrhu rozpočtu NASA pro rok 2018 se konkrétně píše, že multimiliardová část mise (počítáme pochopitelně v dolarech) zahrnující přistání na Europě byla zrušena proto, aby se zachoval vyvážený rozpočet a umožnilo flexibilní financování těch misí, jež vědecká komunita pokládá za více důležité. Někteří si tak ihned vzpomněli na slova mimozemšťanů z knihy Arthura C. Clarka - 2061: Třetí vesmírná odysea. Ti totiž lidem zakazují vstoupit na povrch tohoto Jupiterova měsíce se slovy "Všechny tyto světy jsou vaše, kromě Europy. Nepokoušejte se na ní přistát."




povrch na Europě dle umělcovy představy


Vypadá to tak, že mise chystaná na 20. léta neproběhne tak, jak si dříve představoval americký Kongres, nicméně NASA se k Europě přeci jen vypraví, neboť v rozpočtu se má najít dost prostředků alespoň pro hlavní dvoumiliardovou misi Europa Clipper, respektive nyní už Europa Multiple-Flyby Mission. Ta má startovat v roce 2022 a zkoumat obyvatelnost měsíce, který je považován za jedno z nejvhodnějších míst v naší soustavě, kde by se také mohl nacházet život. Daná sonda by měla kolem Europy několikrát proletět, ale přímo na její orbitu umístěna nebude, neboť to by ji příliš vystavilo silné radiaci samotného Jupiteru.





Pak tu máme druhou zrušenou misi, a to Asteroid Redirect Mission, která také neproběhne. Ta se už netýkala průzkumu Sluneční soustavy, jako spíše hledání cesty, jak se ochránit před potenciálním dopadem asteroidu, a to změnou jeho dráhy. Samotná mise ARM počítala se zachycením menšího asteroidu a jeho umístěním na oběžnou dráhu Měsíce, kde by pak byl k dispozici případným astronautům k dalšímu zkoumání.

Nejde ale pouze o mise týkající se průzkumu vesmíru, které byly zrušeny. Jde i o sledování stavu naší planety, což bylo hlavní téma pro projekty The Plankton, Aerosol, Cloud a satelit PACE, jež měly společné téma monitorování oceánů a atmosféry. Dále byla zrušena Orbiting Carbon Observatory-3 (OCO-3) pro sledování úrovně CO2 v atmosféře z paluby Mezinárodní vesmírné stanice, pak i Climate Absolute Radiance and Refractivity Observatory (CLARREO) určena také pro ISS a nakonec dokonce i DSCOVR (observatoř Deep Space Climate Observatory). Ta přitom již ve vesmíru dávno funguje pod vedením NASA a NOAA, a tak je otázka, co pro ni bude omezení toku financí znamenat, pokud tedy rozpočet pro příští rok bude opravdu takto platit.

Co se týče výše navrhovaného rozpočtu, ta činí 19,1 miliard dolarů, což je bohužel 0,8procentní škrt oproti tomuto roku. Uvidíme, zda všechny navrhované škrty nakonec opravdu projdou, což bychom se mohli dozvědět v květnu. Vypadá to však, že naděje o posílení rozpočtu NASA novou administrativou prezidenta Trumpa berou za své.

Zdroj: Space.com
reklama