reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová velká fab Samsungu bude nejspíše v Texasu, ale Austin ztrácí své šance

10.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Nová velká fab Samsungu bude nejspíše v Texasu, ale Austin ztrácí své šance
Výrobci čipů nepřestávají hlásit nové investice, nicméně v tomto případě jde o 17miliardovou (USD) továrnu firmy Samsung, o níž jsme se dozvěděli už letos v únoru. Kam se věci pohnuly od té doby? 
Samsung ohlásil záměr postavit v USA továrnu za cca 17 miliard dolarů už před řadou měsíců a tehdy uvažoval o více státech, a sice v Arizoně, New Yorku a Texasu. Všechny tyto státy připadaly v úvahu, neboť v nich má své továrny firmy jako Intel, GlobalFoundries nebo i samotný Samsung, pokud jde o Texas. Ten tak měl asi největší šanci na úspěch, i když ta byla později notně pošramocena masivním výpadkem energie, kvůli němuž byl Samsung přinucen přerušit výrobu a tu pak horko těžko zase rozjížděl. Ostatně i právě kvůli tomu nyní pociťuje nedostatek vlastních SSD kontrolerů, a musel v nově vyráběných 970 Evo Plus využít jiné než původní. 
 
 
Reuters nyní ale uvádí, že Samsung se právě rozhoduje mezi dvěma místy pro stavbu nové továrny, ovšem obě se nachází ve státě Texas. Ovšem oproti předchozím spekulacím, že může jít už o továrnu pro 3nm čipy, se nyní mluví o 5nm výrobě. 
 
Konkrétně se pak má Samsung rozmýšlet mezi Austinem, kde má právě už své starší provozy, a pak připadá v úvahu město Taylor (Williamson County). Městská rada byla prý z návrhu nadšena a vyjádřila svou celkovou podporu, což prý platí i pro firmu Texas Beer Company, která slíbila, že pokud bude továrna v Taylor postavena, vytvoří pro Samsung jeho vlastní pivo pale ale
 
Mluvčí Samsungu ale uvedl, že žádné rozhodnutí dosud nepadlo a firma se stále rozhoduje o umístění své nové továrny. Ta ostatně cílové lokaci má přinést vytvoření 1800 vysoce kvalifikovaných pracovních pozic, přičemž samotná výstavba továrny zabírající se vším všudy přes 1100 akrů má také krátkodobě přinést práci až pro deset tisíc lidí, kteří ji budou stavět. Del toho tak nemá jít o zrovna malý provoz, ostatně továrna Samsungu v Austinu zabírá plochu 350 akrů. 
 
Tento Star Project, jak jej má Samsung interně označovat, by tak mohl ale opravdu vyústit ve stavbu nové továrny u města Taylor, čemuž nahrává jednak právě to, že firma už v Texasu má své zázemí, ale prý v ní nepanuje velké nadšení ze stavby další továrny přímo u Austinu, kde Samsung letos nuceným odstavením své továrny přišel odhadem o 350 milionů dolarů. Pak už zbývá jen Phoenix a New York, které mají ale mít ještě nižší šance na úspěch. 
 
Samsung chce začít stavět na začátku příštího roku a továrnu zprovoznit ke konci roku 2024, čili rozhodnutí by mělo padnout brzy. 
 
Zdroj: TechSpot


reklama