reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

"Nové Windows" budou představeny 24. června

3.6.2021, Jan Vítek, aktualita
"Nové Windows" budou představeny 24. června
Microsoft se chystá 24. června představit novou verzi Windows 10 známou jako Sun Valley, která bude mít za sebou výrazné přepracování oproti aktuálnímu systému a je tu šance, že už ani nepůjde o Windows 10 a uplatní se jiné označení.
Nakonec je ale jedno, zda a jak se bude příští verze Windows nazývat nějak jinak než dnes. Důležité je to, kdy dorazí a co nabídne. Dle leakera Moore's Law Is Dead má nový systém, jak se ostatně dalo očekávat, doznat velkých změn v plánování procesů, což bude zapotřebí, neboť na podzim dorazí také procesory Alder Lake s hybridní architekturou a operační systém bude muset umět korektně nakládat s jejich prostředky, čili s mixem výkonných a slabších procesorových jader. Sice se tu mluví o hardwarovém scheduleru, který by si snad měl umět hlídat zátěž procesoru sám, ale zatím není zřejmé, jak to bude fungovat. 
 
Je ale možné, že půjde prostě o stejný Hardware Guided Scheduler (HGS) jako v procesorech Lakefield, který musí spolupracovat s plánovačem ve Windows 10, aby pro procesy běžící na popředí využíval výkonnější jádro (v Alder Lake jádra) a pro procesy v pozadí pak slabší jádra. Uvidíme. 
 

Procesory Alder Lake by mimochodem dle slov stejného leakera mohly přijít na trh o svátku Halloween, čili na samotném konci října. Je ale třeba říci, že nyní je na takové upřesnění data vydání ještě brzy a i kdyby se pro něj Intel opravdu nyní už rozhodl, může to časem ještě mnohokrát změnit. 
 
Ale zpět k novým Windows. Z hlediska běžného zákazníka by měly přinést především výraznou změnu grafického uživatelského rozhraní, ostatně o tom bývaly nové verze Windows vždy, stačí si vzpomenout na Aero, Metro a jiné. Počítat také můžeme s některými prvky ze zrušených Windows 10X, čili s funkcemi pro dvoudisplejová zařízení, dále se zbrusu novou verzí Microsoft Store s důležitými změnami především pro vývojáře a kdo ví, s čím ještě.
 
V každém případě se to zřejmě dozvíme 24. června, čili už za tři týdny.  


reklama