reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA Hopper a Ada Lovelace v příštím roce na 5 nm?

30.11.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA Hopper a Ada Lovelace v příštím roce na 5 nm?
NVIDIA si dle Digitimes chystá na příští rok hned dvě nové grafické mikroarchitektury. Dobře je známe, jde totiž o Hopper a (Ada) Lovelace, přičemž zdroj tvrdí, že obě mají být tvořeny v továrnách TSMC pomocí N5. 
Dříve jsme se dozvěděli, že po Ampere měla následovat rovnou generace Hopper, což tedy DigiTimes ve své zprávě nevylučuje, ale jde o to, že mělo jít o generaci pro akcelerátory i grafické karty. V minulém prosinci ale přišla zpráva, že Hopper byl odložen a namísto něj přijde generace Lovelace, neboť NVIDIA prý ještě není připravena nabídnout běžným zákazníkům vícečipová GPU. Právě proto jsme se ale mohli ptát, zda si NVIDIA přece jen nepřichystá Hopper jako příští generaci, ale jen pro akcelerátory a nástupce čipů jako GA100, aby Lovelace byla zase určena pro grafické karty. Právě tomu by odpovídaly nejnovější informace z Tchaj-wanu. 
 
 
Ty říkají, že v příštím roce nastoupí Hopper i Lovelace a obě to budou 5nm generace využívající proces TSMC N5, což je pochopitelně možné a není důvod tomu nevěřit. NVIDIA by ale musela věřit firmě TSMC, že dokáže zajistit potřebné kapacity, ostatně na N5 bude velice závislé i AMD a řada dalších firem. Nyní přitom NVIDIA využívá pro své akcelerátory proces TSMC N7 a GeForce si nechává vyrábět 8nm procesem 8LPP firmy Samsung Foundry, což se dá v této době považovat za výhodu. 
 
Hopper H100 by měla být vůbec první vícečipová GPU (nebo spíše GPGPU) firmy NVIDIA a využívat budou pak pochopitelně paměti typu HBM, což v případě výroby v TSMC nejspíše znamená i nasazení technologie CoWoS a křemíkových interposerů. 
 
Zato Lovelace pro karty RTX 4000 budou dále využívat paměti GDDR6X či GDDR6, na nichž Micron stále pracuje, ostatně brzy by se už konečně měly ukázat i ve 2GB pouzdrech s propustností 21Gb/s na pin a v příštím roce snad ještě zrychlí. Čili čipy Lovelace budou stále v klasických FC-BGA pouzdrech a uvádí se, že TSMC svěří jejich testování a pouzdření firmě ASE Technology.
 
Pokud se tyto zprávy potvrdí, pak by nebylo překvapivé, kdyby NVIDIA jako první představila právě Hopper, a to někdy na jaře či prostě v prvním pololetí 2022 a poté už může přijít na řadu Lovelace. Ostatně Ampere čeká ještě na začátku roku aktualizace na verze Super a dokonce ještě ve 2. kvartálu má přijít i desktopová verze karty GeForce RTX 3050. NVIDIA také potřebuje pokud možno brzy vypustit na trh konkurenci pro nové dvoučipové Instinct MI200 od AMD, takže zatím vše ukazuje na Hopper v 1. pololetí a Lovelace ve 2. pololetí 2022. 


reklama