reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA prý odložila generaci Hopper, bude namísto ní Lovelace?

21.12.2020, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA prý odložila generaci Hopper, bude namísto ní Lovelace?
O chystané generaci NVIDIA Hopper už dobře víme, ovšem nyní se provalilo, že tato první MCM generace této firmy byla asi odložena a že máme očekávat dosud neznámou, která dostane jméno po hraběnce z Lovelace. 
Generace Hopper má představovat první MCM čipy firmy NVIDIA, která doposud s ničím takovým ještě nepřišla na trh. Jde tak o vícečipová GPU a pokud nepočítáme čipy využívající paměti HBM, NVIDIA na rozdíl od Intelu či AMD ještě žádný takový produkt nevyslala na trh. Na druhou stranu, pokud jde čistě o MCM grafické čipy, v tomto ohledu jsou na tom všechny firmy stejně, neboť žádný takový se na trh ještě nedostal. AMD s Intelem ale přesto mají v tomto oboru více zkušeností. AMD má své vícečipové procesory a Intel zase technologii EMIB a produkty jako Kaby Lake-G nebo nejnověji generaci Lakefield. 
 
 
Možná právě vývoj potřebných technologií pro MCM GPU stojí za zpožděním generace Hopper, jak informuje kopite7kimi. Nasvědčovala by tomu právě i informace, že Lovelace má být rovněž 5nm architektura, ovšem stále ještě monolitická. Co ale stále není jasné a asi ještě dlouho nebude, je zvolený výrobce. V úvahu přitom připadají pouze dvě firmy, které už mají k dispozici svůj 5nm proces, a to TSMC a Samsung. 
 
Augusta Ada King, hraběnka z Lovelace, by tak asi 170 let po své smrti mohla propůjčit své jméno nové generaci NVIDIE. Ada Lovelace, dcera básníka G.G. Byrona, působila v Cambridgi jako matematička a je považována za první anglickou programátorku. Přišla s popisem funkce mechanického počítače či s algoritmem Bernoulliho čísel, který byl jako první zpracovatelný počítačem, na čemž spolupracovala právě se svým manželem, matematikem Charlesem Babbagem. 
 
Po šňůře mužských matematiků, fyziků a prostě vědců by tak v NVIDII mohla přijít na řadu šňůra vědkyň, neboť právě i generace Hopper dostala své jméno po počítačové vědkyni. Grace Hopper jako jedna z prvních programovala počítač Harvard Mark I a za své zásluhy ve válečné snaze Spojených států získala hodnost kontraadmirálky. Kolem její hlavy na obrázku nahoře mimochodem neletí motýlek, ale mol, který byl nalezen v relé počítače Mark II a díky tomu dnes používáme slovo bug ve smyslu chyby v programu. 
 
Onen obrázek se objevil před dvěma lety na tričkách, která nechala NVIDIA připravit pro GTC 2018 pod názvem Company of Heroes, takže je zřejmé, že Hopper i Lovelace dle NVIDIE rozhodně patří mezi technologické hrdiny. My si ale můžeme leda počkat na to, zda se nám tato informace potvrdí a generace Lovelace skutečně (nejspíše) v roce 2022 půjde proti RDNA 3 a následovat ji bude už MCM generace Hopper.  


reklama