reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA nechce podporovat Vulkan na kartách Fermi

1.3.2016, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA nechce podporovat Vulkan na kartách Fermi
Společnost NVIDIA se dříve vyjádřila, že grafické karty s čipy Fermi, tedy série GeForce 400 a 500, mohou být využity s API Vulkan. Nyní však oznámila, že příslušné ovladače pro tyto karty nepřipraví. Jaký má pro to důvod?
Ten je jednoduchý. Dle NVIDIE jsou karty GeForce 400 a 500 s GPU generace Fermi už příliš staré a jejich základna je už moc malá na to, aby se vůbec obtěžovala s podporou API Vulkan. Ve vyjádření se konkrétně píše, že "V této době neplánujeme podporu GPU třídy 4 a 5 (Fermi). Nejde o technologický problém, ale o příliš malou základnu. Pokud vám to vadí, kontaktujte prosím svého lokálního zástupce NVIDIE a dejte nám vědět." To prohlásil inženýr Jeff Bolz na setkání organizovaném skupinou Khronos.





Někteří majitelé karet s čipy Fermi budou tedy možná zklamaní, ale od NVIDIE jde o celkem logciký krok. Však tato GPU jsou již šest let stará a NVIDIA od té doby přišla se dvěma generacemi karet s čipy Kepler a jednou s čipy Maxwell, které během několika měsíců nahradí další generace. Navíc je třeba si uvědomit, že Vulkan 1.0 už je sice na světě, ale v této době je známá pouze jedna hra, která jej podporuje a ta navíc ještě ani není hotová. Bude tedy ještě dlouho trvat, než se na trhu objeví větší nabídka her či aplikací s podporou Vulkanu a během toho budou Fermi dále stárnout. Už nyní nedosahují ani poloviny výkonu aktuální generace Maxwell a pokud se vyplní naše představy o nových grafikách AMD Polaris a NVIDIA Pascal, ani zdaleka nebudou moci soupeřit ani s novým low-endem, což nyní ta nejlepší z nich ještě může. Ale i GTX 580 už zaostává (GTX 590 je tedy lepší než GTX 950, ale přeci jen jde o dvoučipovou kartu).





NVIDIA tak asi očekává, že pokud majitele karet Fermi, kteří mají zájem o upgrade, k tomu nedonutily aktuální modely Maxwell, pak Pascal to určitě zařídí. Ostatně kdy jindy, než s příchodem karet slibujících až dvojnásobný výkon oproti současné generaci, bychom měli své počítače upgradovat?

Co se týče konkurenčního AMD, pak to plánuje podporu Vulkanu na všech kartách s architekturou GCN, což znamená od generace Radeon HD 7000. Tu následovaly už Rx 200 (když pomineme OEM sérii HD 8000) a pak už aktuální Rx 300. Radeony HD 7000 přitom přišly na trh na začátku roku 2012 a brzy poté je následovaly první GeForce 600, takže v tomto ohledu je na tom AMD stejně jako NVIDIA. Pokud se ale zaměříme na aktuální podporu Vulkanu, pak je na tom lépe právě NVIDIA, která již nabízí ovladače karet s čipy Kepler a Maxwell na Windows i na linuxových systémech včetně Steam OS.

Zdroj: wccftech
reklama