reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA nyní v Kalifornii testuje svá autonomní auta

12.12.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
NVIDIA nyní v Kalifornii testuje svá autonomní auta
Společnost NVIDIA dostala povolení k tomu, aby testovala a trénovala své autonomní automobily na běžných kalifornských cestách. Připojí se tak k seznamu společností, které už tak v Kalifornii se svými auty činí.
Zdá se, jako by se s autonomními automobily roztrhl pytel. Zejména v posledních letech do vývoje systémů pro samořiditelná auta investuje mnoho velkých a významných společností. Patří mezi ně například Google, který podává o výkonech svých aut i pravidelné zprávy. V nich se zmiňuje například o tom, jak se jeho vozy učí ohleduplně troubit či chovat se na cestách přirozeněji.

Samořiditelná vozidla ještě ale musí ujít kus cesty, aby byla stoprocentně spolehlivá. I když nehody s autonomními auty nebývají časté, někdy se přeci jen přihodí. To dokazuje například velký incident s vozidlem od Googlu, který však zavinil řidič jiného, běžného automobilu. Mohli jsme se dočíst i o tom, jak autopilot Tesly pravděpodobně zachránil život muži.

Také společnost NVIDIA už delší dobu svou pozornost zaměřuje na odvětví samořiditelných automobilů, i když s auty příliš spojována není. A nyní dostal americký výrobce známý díky svým grafickým procesorům od kalifornské vlády povolení k testování a cvičení dovedností svých vozidel přímo na běžných kalifornských cestách. Před tímto povolením se autonomní vozy NVIDIE testovaly na parkovištích či soukromých cestách.


Na vývoji autonomních automobilů spolupracuje NVIDIA také s čínskou společností Baidu, firmy spojily své síly v září tohoto roku. Jejich partnerství má za cíl vytvořit AI platformu pro samořiditelné automobily.

Ve videoukázce, kterou společnost NVIDIA zveřejnila už dříve, je možné vidět, jak si autonomní systém poradí s nejrůznějšími překážkami. Automobil NVIDIA BB8 se cvičí v jízdě okolo kuželů a systém trénuje jízdu po různých typech silnic. Poradí si i v případě objížďky a projede vyznačenou trasou. Žádná z těchto dovedností však není ve velké konkurenci autonomních automobilů něčím novým či výjimečným.

Kromě NVIDIE má povolené na kalifornských cestách testovat a cvičit svá samořiditelná vozidla společnost Google, Ford, Mercedes-Benz či Tesla. O samořiditelná auta tak v tomto státě USA není nouze.

Zdroje: engadget.com, theverge.com

reklama