reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA podepsala se Samsungem dohodu o výrobě dalších Ampere

21.12.2020, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA podepsala se Samsungem dohodu o výrobě dalších Ampere
Grafických karet NVIDIA GeForce RTX 3000 je na trhu stále nedostatek a je v podstatě jasné, že ten už přetrvá do nového roku. V něm by ale už mohlo být lépe a pro Samsung to znamená zakázku stovek miliard wonů. 
NVIDIA zatím nedokázala uspokojit vysokou poptávku po kartách GeForce generace Ampere a situaci komplikuje i to, že staré Turingy na RTX 2000 už z trhu v podstatě zmizely. Někteří přitom poukazovali na Samsung a jeho údajnou neschopnost vyrábět dostatek čipů Ampere, ovšem jak se ukázalo, jde spíše o kombinaci řady faktorů, kvůli nimž se stále nedaří vytvořit stabilní skladové zásoby karet. 
 
 
V prvé řadě jde o obrovský zájem zákazníků, kterým NVIDIA nabídla takový mezigenerační nárůst výkonu, jaký tu velice dlouho nebyl. Vedle toho se mluvilo i o nedostatku pamětí GDDR6(X), PCB či jiných komponent, a to kvůli složité logistické situaci vzniklé prudkým poklesem letecké přepravy. Nicméně na kapacitě výroby Samsungu může také něco být, ale NVIDIA s jeho službami nekončí, právě naopak zrovna podepsala další velkou objednávku na GPU Ampere, které budou nejspíše také vyráběna v továrně v Hwaseongu, jak udává Korea Economic Daily.
 
Samsung se tak může těšit na tržby ve výši stovek miliard wonů, čili stovek milionů dolarů. My budeme zvědaví především na to, jaké finanční výsledky zveřejní sama NVIDIA po ukončení aktuálního kvartálu a zda i tentokrát budou předpoklady překonány. 
 
Samsung si přitom prý nebyl jistý tím, zda NVIDIA bude ve spolupráci s ním chtít pokračovat, takže nově podepsaná dohoda pro něj znamená úlevu. Dle zdrojů listu Korea Economic Daily si NVIDIA dokonce měla pochvalovat to, že Samsung je schopen velice rychle dodat objednané čipy. Za tím může ostatně stát to, že firma TSMC si jede vlastním tempem a problémy NVIDIE ji nemusí moc zajímat a zvláště ne nyní. Zrovna nedávno jsme se ostatně dozvěděli o tom, že TSMC si mohlo dovolit zrušit množstevní slevy, protože jednoduše nemá důvod je poskytovat. Zato Samsung si bude NVIDII jako zákazníka hýčkat a právě z toho může pramenit ona chvála. 
 
Připomenout si také můžeme podíly na celkovém trhu se zakázkovou výrobou čipů, kde TSMC drží přes 55 procent, druhý je Samsung s více než 16 procenty a zbytek patří firmám jako UMC, GloFo, SMIC či dalším ještě menším. Samsung tak jistě není lehká váha, ale mezi jeho ambice patří i záměr stát se světově největším výrobcem čipů a dotírat i na samotnou TSMC, takže v tomto ohledu má skutečně co dohánět. 
 
My se pak sice můžeme ptát na to, jak rychle dokáže Samsung plnit objednávky NVIDIE, ovšem jak už bylo řečeno, jen na dodávkách GPU výroba karet opravdu nestojí, což potvrdila právě i CFO firmy NVIDIA.


reklama