reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Omnideck 6: o krok blíže k holopalubě

21.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Omnideck 6: o krok blíže k holopalubě
Pokud vás zaujal koncept šlapadel pro virtuální realitu, jako je Virtuix Omni a Cyberith Virtualizer, pak vás jistě bude zajímat Omnideck 6. Ten pozvedává celý koncept na zcela jinou úroveň a přibližuje se spíše Star Treku než prostému šlapadlu.
I když holopaluba, jak ji známe ze seriálu, je od Omnidecku ještě na hony vzdálená, neboť sebelepší koncept řešící pohyb samožného uživatele nezajistí možnost věrné interakce s virtuálním prostředím. Ale vše má svůj čas.





Virtuix Omni a Cyberith Virtualizer vypadají vedle Omnideck 6 jako dětské hračky, ovšem zase si je může běžný smrtelník pořídit a postavit do obýváku. S Omnideck 6 to půjde těžko, na ten bychom si museli vyhradit celou velkou místnost a za 500 dolarů jej taky asi nepořídíme. Jedná se o platformu vyvíjenou švédskou firmou Omnifinity, která se poprvé představila již v roce 2012 na Gadget Show, kde na ní běžel 'Ultimate Battlefield 3 Simulator'. V té době ale byl obraz promítán na okolní stěny, zatímco nyní se využívají VR headsety.





Omnideck 6 je také vícesměrové šlapadlo jako Omni či Virtualizer, ovšem jeho provedení je daleko robustnější a dává nám mnohem větší svobodu pohybu. Nebudeme se totiž pohybovat na ploše se sotva metrovým průměrem, ale na daleko větší ploše s průměrem šest metrů, na níž budeme moci volně skákat, běhat, plazit se a dělat zkrátka vše možné. Otočné válečky tak mají jedinou funkci - nepustit nás z kola a zajistit, abychom se vždy navraceli do středu. Válečky se pochopitelně neprotáčí jen tak volně. Ovládány jsou elektromotory, jež řídí systém sledující pohyb hráče.


Vývojáři již svůj Omnideck 6 upravili pro použití s headsetem Oculus Rift DK2, s nímž má být pocit reality mnohem lepší než s obrazem promítaným na stěny. Tento pocit si asi těžko představíme, ale snad k tomu alespoň trošku přispěje zveřejněné video.

Jisté však je, že pokud se s něčím takovým v relativně blízké budoucnosti setkáme, pak v rámci návštěvy nějakého herního centra. Omnifinity plánuje tento systém dodávat také armádě, kde může posloužit k výcviku pěchoty. Nejdříve si jej ale budou moci vyzkoušet návštěvníci I/ITSEC 2014 v Orlandu na Floridě, a to od 1. do 5. prosince. Takže pokud zrovna tam máte cestu...

Zdroj: Hexus.net

reklama