reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Opilý muž porazil na zem 135kilového robota

27.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Opilý muž porazil na zem 135kilového robota
I na robotech se lidé někdy dopouští vandalismu, což platí zejména, když jsou osoby opilé. Po posilnění se alkoholem tak minulý týden učinil i muž, který srazil na zem jednoho z hlídacích robotů Knightscope K5.
Roboti dnes už zastávají některé pracovní pozice a stejně na tom je hlídací robot Knightscope K5, který má za úkol udržovat bezpečnost. To, že tito roboti stále nejsou bezchybné stroje, dokazuje loňská nehoda, kdy bezpečnostní robot v Sillicon Valley srazil malé 16měsíční dítě. Knightscope K5 má za úkol hlídat pohyb okolo, hladinu zvuku a také je jeho úkolem zjišťovat různé podezřelé aktivity.

Robot Knightscope K5 není žádný malý drobeček, jako například sociální robot z univerzitě v Tilburgu, který má za úkol učit malé děti cizím jazykům. Knightscope K5 váží 135 kilogramů. Ani to ale neodradilo opilého člověka, který si do robota musel šťouchnout. A jen u toho to neskončilo.

Jeden z robotů Knightscope K5 v Mountain View konal pokojně svou práci, jezdil okolo a monitoroval, když se na něj zaměřil opilý muž. U pouhého šťouchání však incident neskončil, opilý muž se totiž rozhodl, že udělá ještě něco víc a hlídacího robota porazil na zem. To při váze 135 kilogramů nebyl úplně nejlehčí výkon.





Muž jménem Jason Sylvain podle policie srazil hlídacího droida, zatímco ten hlídkoval na parkovišti. Za tento incident byl muž obviněn, protože není moudré začínat si s robotem, který je vybaven i kamerou a bezpečnostním systémem. Robot totiž neváhal a dostál tomu, že slouží jako robotický hlídač. Útok totiž ihned detekoval a okamžitě hlásil. Opilý vandal byl následně zadržen Stacy Dean Stephensem, marketingovým viceprezidentem společnosti Knightscope, a jedním jeho kolegou. Poté se už jen muselo počkat na příjezd policie, která incident vyšetřila a muže zatkla.

Robot sice zvládl rychle přivolat pomoc, i tak ale není úplně dobré, že robot Knightscope K5 může být tak snadno poražen. Zdá se však, že hlídací robot prošel zvláštním testem Jasona Sylvaina velmi dobře, i když skončil nakonec na zemi. Nyní je robot už v pořádku a zpátky na hlídce, vážné poškození tedy neutrpěl.

Knightscope K5 není jediný robot, který se musel vypořádat s vandalismem. Jeden z japonských humanoidních robotů Pepper byl před dvěma roky také napaden opilcem v obchodě. Robot Hitchbot, který měl za úkol v roce 2015 vykonat cestu skrz Spojené státy americké, zase nedošel do cíle. Svou cestu ukončil po dvou týdnech, kdy byl napaden ve Filadelfii.

Zdroje: engadget.com, abc7news.com
reklama