reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OSIRIS-REx úspěšně odstartoval a je na cestě k asteroidu

9.9.2016, Jan Vítek, aktualita
OSIRIS-REx úspěšně odstartoval a je na cestě k asteroidu
Dnes v noci našeho času NASA vyslala na palubě rakety Atlas V sondu OSIRIS-REx, která tak započala svou sedmiletou misi. Ta bude rozdělena na tři části, a sice putování k asteroidu Bennu, sběr vzorku a nakonec návrat na Zemi.
Jde o vůbec první misi tohoto typu, o kterou se NASA pokusila a my už můžeme říci, že má za sebou dobrý start. K asteroidu 101955 Bennu by měl OSIRIS-REx dorazit v srpnu roku 2018 poté, co v příštím roce provede u Země gravitační manévr, aby zrychlila. Do roku 2021 bude asteroid zkoumat, zajistí vzorky a pak se vydá na cestu zpět, která by měla vyvrcholit v září 2023, a to konkrétně 24. září. Měla by tak přiletět už v době 7nm procesorů a příprav na vyslání prvních lidí na Mars, i když nyní to vypadá, že SpaceX se bude potýkat s výrazným zpožděním svého vesmírného programu.





Raketa Atlas V odstartovala včera v 19:05 místního času z Kennedyho vesmírného centra na Floridě v konfiguraci 411 využívající motory RD-180 na tekuté palivo a navíc jeden menší raketový přídavný motor na pevné palivo, který byl k raketě "přilepený" z jedné strany. To je trošku podivní konfigurace, ale start proběhl bez problémů, jak se můžete podívat na následujícím videu. Přídavný motor se pak úspěšně oddělil a Atlas V pokračovala dále a vyslala svůj náklad pryč od Země a jejího gravitačního vlivu.


OSIRIS-REx tak trochu navazuje na japonskou misi Hayabusa, která zajistila první vzorek z asteroidu už v roce 2010, ale šlo ani ne o jeden gram materiálu. NASA si chce ale přivézt přinejmenším 60 gramů z asteroidu Bennu, ale pokud to půjde dobře, může mít vzorek až dva kilogramy. A jak ho chce vůbec získat? V plánu je přiblížit se k asteroidu a zasáhnout jej výronem plynu, který má uvolnit materiál, jenž pak bude postupně sebrán. Tento moment ukazuje přiložený obrázek.

Vědci doufají, že Bennu je alespoň několik miliard let starý a díky tomu nám vyjeví něco z minulosti naší soustavy a možná nám i pomůže zjistit, kde se na Zemi vzal život. Musíme si ale počkat dalších sedm let jen na to, až OSIRIS-REx přiveze potřebné vzorky a další čas zabere jejich následná analýza. Díky očekávanému množství by ji ale mělo provádět hned několik výzkumných týmů. A stejně tak není zajištěno, že se vše podaří, ale držme jí palce.

Zdroj: KitGuru

reklama