reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ovladače Radeon Crimson přijdou 24. listopadu, jaké je jejich GUI?

5.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Ovladače Radeon Crimson přijdou 24. listopadu, jaké je jejich GUI?
Nedávno ohlášené přepracované ovladače AMD Radeon Software Crimson Edition budou dle nejnovějších informací vypuštěny 24. listopadu. Krom nového uživatelského rozhraní slibují také mnoho nových funkcí.
Ovladače AMD Radeon Software Crimson byly představeny tento týden v pondělí a nyní se objevila informace, že budou vypuštěny do světa za necelé tři týdny, tedy aby pomohly kartám Radeon uspět v již probíhající předvánoční nákupní sezóne. Krom nového uživatelského rozhraní nabídnou také řadu nových funkcí, na něž se nyní podíváme.





Ovladače Crimson můžeme považovat za první výsledek nově zformované divize Radeon Technologies, kterou vede zkušený Raja Kadouri. Tato divize se vyčlenila z původně jednotného celku, do nějž patřil i vývoj a produkce klasických procesorů, takže nyní má volnou ruku při vývoji nových APU, GPU a s nimi spojených produktů. Crimson nahradí klasické Catalysty, které známe již od roku 2002 a nyní se zaměří i na konkurenci firmy NVIDIA v podobě GeForce Experience.




AMD bude využívat jednoduchý systém označování těchto ovladačů. Nejdříve mají přijít na řadu Crimson verze 15.11, což znamená rok 2015 a 11. měsíc, ale to bude platit pouze pro hlavní verze. Pak budou vypouštěny i vedlejší, které se zaměří na optimalizace pro nové AAA tituly či případně akutní opravy chyb. Můžeme očekávat, že první chystané ovladače Crimson nepřinesou vyšší výkon oproti posledním Omegám, ale zaměří se především na GUI a výhodou bude i podstatně rychlejší start softwaru (pod 1 sekundu).




To nás přivádí k Radeon Settings a rozhraní s motivem červeně eloxovaného a broušeného kovu. Základní okno bude mít nahoře pět záložek, a to Gaming, Video, Display, Eyefinity a System. Uprostřed je volný prostor, kde se budou zobrazovat zprávy a upozornění na nové hry či hardware od AMD (jiným slovem - reklama), ale komu se to nebude zamlouvat, může si nechat zobrazit vlastní grafiku. Dole se ukážou informace o aktualizacích, jiná upozornění a také odkazy na sociální servery.





Novinkou v Radeon Software Crimson je Game Manager, kde budou vypsány všechny instalaované hry, u nichž si podobně jako v GeForce Experience budeme moci měnit nastavení. To pochopitelně pro každou hru zvlášť a příslušné profily si můžeme uložit a sdílet je. Půjde tedy o nastavení antialiasingu, tesselacce, V-Sync a dalších věcí týkajících se kvality a výkonu. Budeme si moci také omezit FPS třeba na 60, aby naše karta v případě méně náročných her nejela zbytečně na plný výkon.





Overdrive OC Panel zajistí možnost přetaktování, či prostě nastavení taktu GPU a pamětí, a to také pro každou hru zvlášť. Pokud si tedy rádi zahrajete starý Counter Strike, není nutné mít při něm kartu nastavenou na plný výkon. Naopak při hraní moderní 3D hry si ji zase můžete přetaktovat. Nastavit půjde také prosté omezení spotřeby, jemuž se karta přizpůsobí a také ovlivníme chlazení a dostaneme možnost monitorovat takty, vytížení, teplotu a otáčky ventilátorů.





Display, Video a Freesync budou obsahovat vše ostatní, takže i různé video profily, aktivaci funkcí jako Virtual Super Resolution, Steady Video a Fluid Moition a opět si budeme moci vytvořené nastavení uložit do profilu. Eyefinity poslouží k nastavení stejnojmenné technologie pro připojení více monitorů a System Information nám prostě poskytne informace o celém počítači z hardwarového i softwarového hlediska.





První verze Crimson se tedy dle dosavadních informací zaměří na samotný software a až další verze budou řešit výkon nových AAA titulů. Píšu to proto, že právě NVIDIA slíbila brzký příchod ovladačů, které budou optimalizovány pro nejnovější herní pecky jako Fallout 4, Just Cause 3, Rainbow Six Siege a další.

Zdroj: Zolkorn
reklama