reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pád antény radioteleskopu Arecibo byl zachycen na videu

4.12.2020, Milan Šurkala, aktualita
Pád antény radioteleskopu Arecibo byl zachycen na videu
Slavný radioteleskop Arecibo byl před pár dny zničen a nyní se na Internetu objevily i video záběry z celého incidentu. Pád 900tunové antény ze 150metrové výšky tak můžeme vidět na záběrech ze dvou různých kamer.
Observatoř Arecibo v Portoriku to už má za sebou. Reflektor o průměru 305 metrů byl po několika nehodách natolik vážně poškozen, že už nemá smysl jej opravovat. Vše začalo v srpnu, kdy se uvolnilo jedno z pomocných lan držících 900tunovou anténu nad reflektorem a ten poškodilo. O čtvrt roku později, 6. listopadu, prasklo jedno z hlavních lan, které díru ještě zvětšilo. Následkem toho sešlo z původně plánované opravy a rozhodlo se o demolici. Oprava by byla totiž příliš nebezpečná. Demolice se ale nakonec provedla sama.
 
 
1. prosince ráno totiž praskla i další lana. Záběry z nehody jde vidět na dvou video záznamech. Jeden z nich ukazuje anténu Areciba z dálky a její pád z výšky směrem dolů. Druhý záběr je detailnější a ukazuje videozáznam monitorování kondice lan, která se roztrhla zrovna v okamžiku, kdy kolem prolétal dron a zkoumal jejich stav. Vidíme popraskání a roztržení několika lan, což způsobil pád antény. Dron pak zamířil pohledem směrem k reflektoru, bohužel přesně v okamžiku dopadu se na chvilku podíval směrem vzhůru a zpět, a tak dopad vidíme jen v náznaku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama