reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Plextor chystá SSD M8Pe a útok na Samsung

29.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Plextor chystá SSD M8Pe a útok na Samsung
Společnost Plextor chce příští týden na CES 2016 přicestovat i s novým výkonným SSD, což tedy nebude očekávaný model M7e, ale dosud nezmíněný M8Pe. Zaútočit chce především na moderní SSD firmy Samsung.
Plextor M7e byl popré jako SSD pro M.2 představen právě na letošním CES, tedy před necelým rokem jako nástupce starších M6e. Čekali jsme tedy rok na to, až se tato novinka konečně dostane na trh, ovšem nyní je již jasné, že na něj nepřijde nikdy. Jeho vývoj byl prý zrušen již v létě, kdy začalo být zřejmé, že by nemohl konkurovat výkonným SSD od Samsungu. Jde asi především o Samsung SSD 950 PRO, jež můžeme považovat za modely, které mají konečně do mainstreamu dostat výkonná SSD pro M.2 využívající PCI Express 3.0. My si je navíc už můžeme běžně koupit i na našem trhu, přičemž cena kolem 5400 Kč za 256GB model není až tak špatná.





Plextor si tedy pro tato moderní SSD chystá model M8Pe, o němž se více dozvíme příští týden. Ten má již na rozdíl od zrušeného M7e využít rozhraní PCI Express 3.0 a také protokol NVMe, bez čehož by konkuroval jen těžko. Dosud ale nebyly zveřejněny informace o maximálních rychlostech čtení a zápisu, ale lze očekávat, že to bude nad 2000 MB/s. Víme ale, že co se týče náhodného čtení a zápisu 4kB bloků dat, Plextor M8Pe dosáhne v prvém případě 270.000 IOPS a v druhém 150.000 IOPS. Pro srovnání, Samsung SSD 950 PRO dosahují 300.000 a 110.000 IOPS.

Výrobce také chce nabídnout své moderní technologie, jako třeba PlexTurbo RAM, čili rychlou cache, pak technologii pro kompresi dat a PlexVault pro jejich ochranu před nepovolanými lidmi. SSD M8Pe bude určeno pro herní sestavy a vůbec pro uživatele hledající rychlé úložiště pro svá data.

Zdroj: PC World
reklama