reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Plná sestava AMD Ryzen je tu: od čtyřjádra po osmijádro s SMT

6.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Plná sestava AMD Ryzen je tu: od čtyřjádra po osmijádro s SMT
Už bylo pomalu načase, aby se provalilo, kolik a jaké procesory Ryzen si pro nás společnost AMD chystá. Dopadlo to dle našich nadějných očekávání, a sice tak, že tu budou čistá čtyřjádra i modely s osmi jádry a SMT navrch.
Co se týče procesorů Ryzen s osmi jádry a SMT, čili v konfiguraci 8C/16T, zde jsme měli už dříve v podstatě jasno, neboť ty se už několikrát objevily, a to třeba naposledy v benchmarku Ashes of the Singularity. Šlo ale především o ty slabší modely, takže jsme řešili, zda vůbec budou šestijádrové modely Ryzen a jaká bude další nabídka.





Ta nyní vůbec poprvé unikla na web a i když nejde o oficiální informace, osobně bych už věřil, že jde o pravdivé údaje. Však Ryzen budou firmou AMD představeny už na konci tohoto měsíce a na trh se mají dostat v březnu. Co tu tedy máme?





Z tabulky se dozvíme jednak označení samotných modelů, pak jejich základní konfiguraci fyzických (C) a logických (T) jader, dále nejspíše základní takty (bez turba) a nakonec výkonnostní (doufejme, že ne i cenový) ekvivalent od Intelu. AMD tak chce svou nabídku rozdělit na tři skupiny, a to R7, R5 a R3, přičemž nejlepší skupina nabídne v každém případě konfiguraci 8C/16T a soupeřit bude s procesory Broadwell-E a Kaby Lake-S rodiny Core i7.

Pak tu máme skupinu R5, která se bude dále dělit na šestijádrové a čtyřjádrové modely, v obou případech s podporou SMT a ty zaútočí především na čistě čtyřjádrové modely Core i5. Z tohoto srovnání to vypadá, že Ryzen se s ohledem na IPC nebude moci vyrovnat generaci Kaby Lake, však R5 1600X s 6C/12T má být ekvivalent pro 4C/4T procesor Core i5-7600K. Záležet ale bude ještě na konečných taktech a také na tom, zda údaje o ekvivalentních modelech a vůbec celá tabulka odpovídá skutečnosti.

Nakonec se mají představit čistě čtyřjádrové R3, které bychom tak měli logicky stavět proti Core i3, jež mají konfiguraci 2C/4T. Uvidíme, zda nám tyto údaje potvrdí/vyvrátí také nějaký jiný zdroj, což se pravděpodobně stane, neboť generace Ryzen je ostře sledována jako obrovský skok firmy AMD po mnoha letech.

Zdroj: techPowerUp
reklama