reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítačové čipy a hranice pokroku: kam spěje polovodičový průmysl?

30.7.2021, Jan Vítek, článek
Počítačové čipy a hranice pokroku: kam spěje polovodičový průmysl?
Málokdo už řeší to, zda Mooreův zákon stále platí ve své obecně uznávané podobě a jde spíše o to, kam až zajde vývoj ve snaze zmenšovat tranzistory a jaké nové berličky se v něm uplatní. Jaký je tedy výhled? 
Výrobci okupující samotný technologický vrchol polovodičového průmyslu mají před sebou nejeden obtížný úkol, nicméně dnes se dá tvrdit, že jsou uprostřed transformace, která se z našeho pohledu zatím nevyvíjí vůbec špatně. Mluvíme samozřejmě o společnostech TSMC, Samsung a Intel, které všechny hodlají dále spolu soupeřit, což znamená především tři věci: využití technologie EUVL (extrémní ultrafialové litografie), pokročilých způsobů pouzdření čipů a nových tranzistorů GAAFET, které nastoupí za "končící" FinFET. 
 
tranzistory GAAFET ve své pokročilé verzi nanosheet (dle Samsungu též MBCFET)
 
Počítačové čipy se stále vyvíjejí, stejně jako příslušné výrobní procesy, ale stále zřetelněji je vidět, jak důležité jsou i starší výrobní procesy, nad nimiž by herní nadšenec dnes už jen ohrnul nos. Zde na Světu hardware jsme tak trochu zhýčkaní sledováním nejmodernějších technologií, ale je pravda, že ty starší pro leccos stále stačí, a proto i společnost GlobalFoundries mohla rezignovat na snahu držet krok s těmi nejlepšími v oboru, když zrušila vývoj 7nm procesu a orientovala se na rozvoj či možná spíše udržování svého portfolia. Odložení vývoje nových pokročilejších procesů tvořících menší tranzistory neznamená konec firmy, ostatně dnes mnohé investují i do starších technologií a rozšiřování jejich výroby, což platí konec konců i pro TSMC
 
Vývoj nových technologií ženou vpřed ty společnosti, které potřebují vysoký výkon a někdy spojený ještě s vysokou efektivitou nutnou pro mobilní nasazení, což je ostatně příčina toho, že nejmodernější procesy se obvykle využívají nejdříve pro moderní mobilní SoC. Právě proto je společnost Apple nyní nejvýznamnějším zákazníkem TSMC, pokud jde o nejmodernější procesy, přičemž Samsung zase může pro své Exynos využívat své procesy (jako právě nejspíše i nejnovější 3GAE). 
 
Vedle mobilních SoC spojených s 5G se mezi motory pokroku výrobních technologií řadí také čipy pro AI, či různé specialitky, ale lze říci, že jde o "svatou trojici" mobilních SoC/5G/AI, která má hned v závěsu produkty, které jsou důležité zase pro naše stránky, čili x86, GPU, konzolová APU a zkrátka PC/x86 hardware. I ty samozřejmě tlačí na vývoj, jen ne z první linie. 
 
A právě počítačový hardware má teprve před sebou přechod na technologie, které budou nejspíše určovat trendy nové dekády. Jedná se o extrémní ultrafialovou litografii (EUVL), nový typ tranzistorů GAAFET či MBCFET, jak je s oblibou označuje Samsung a pak je tu asi nejsložitější téma týkající se nových způsobů pouzdření procesorů/GPU/SoC tvořených několika čipy. 
reklama