reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podíl Microsoftu mezi OS po letech klesl pod 90 %

4.5.2016, Jan Vítek, aktualita
Podíl Microsoftu mezi OS po letech klesl pod 90 %
Společnost Microsoft po dlouhých letech zaznamenala pokles podílu jejích operačních systémů na trhu pod úroveň 90 procent. Klesal především podíl systému Windows 7, který se propadl už pod 50 procent.
Windows 7 sice mezi desktopovými operačními systémy stále bezpečně vedou, ale dle nejnovějších údajů se jejich podíl za poslední měsíc výrazně snížil, a to daleko více než v předchozích měsících. Dle březnových údajů Net Applications byl podíl Windows 7 přes 57 procent a nyní to je pod 49 procent, ovšem je třeba brát v úvahu to, že v aktuálním srovnání figuruje také Mac OS X a další desktopové systémy, zatímco oněch 57 procent byl podíl pouze mezi systémy Windows.




data z Net Applications


Nicméně graf Stat Counter zahrnující vývoj v předchozích měsících mluví jasně a ukazuje, že takový pokles Windows 7 ještě nezažily. A je také vidět, kam se ona procenta přesunula: především k Windows 10, o nichž se v poslední době udávalo, že tempo jejich rozšiřování slábne. Takové zprávy aktuální údaje Stat Counter vůbec nepodporují, ale obecně se uvádí, že v dlouhodobém měřítku stále platí zpomalování rozšiřování systému Windows 10. Je třeba ale poznamenat, že v tomto ohledu se údaje Net Applications značně liší od toho, co uvádí Stat Counter. Právě Net Applications říkají, že Windows 10 rostl na přelomu roku o 1,89 %, v lednu to bylo 0,97 %, v únoru 1,33 % a v březnu dokonce jen 0,21 %.

Dle Net Applications také podíl Windows 7 neklesl tak výrazně jako v následujícím grafu, což je pochopitelné, když v jejich statistikách Windows 10 tak nerostly. Těžko tak říci, kde je pravda a Net Applications navíc ani nezveřejňují svou statistickou metodiku.




graf StatCounter


Celkově se ale podíl Windows mezi desktopovými systémy po dlouhé době dostal pod 90 procent, a to na 89,23 %. Rostl totiž podíl systému Mac OS X a také jiných, které jsou označeny za neznámé.

Pokud přijmeme údaje Net Applications vypovídající o tom, že rozšiřování systému Windows 10 se zpomaluje, tak se můžeme ptát, co s tím Microsoft bude chtít dělat. Přechod na tento systém z Windows 7 a 8 už nabízí tak agresivně, že už zbývá jen jeho instalace automaticky a bez našeho vědomí, k čemuž se ale pochopitelně neodhodlá. Už takto si někteří nezkušení uživatelé nainstalovali Windows 10 omylem, aniž by to chtěli. V létě by také měla skončit roční lhůta, kterou nám dal na přechod ze starších systémů zdarma, ale tu Microsoft může vždy prodloužit. Vůbec by mu ale za to nepoděkovali výrobci a prodejci hardwaru, dle nichž Windows 10 zdarma více přispěly k celkovému úpadku trhu s PC. Uvidíme, jak se bude Microsoft dále snažit o to, aby se tento systém v dohledné době rozšířil do miliardy zařízení. Pro začátek by mohl co nejdříve vylepšit platformu UWP, aby se stala přátelštější k nově distribuovaným hrám, a že opravdu je co vylepšovat.

Zdroj: Extremetech
reklama