reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Polaris je dle AMD především o mnohem lepším poměru výkonu k ceně

15.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Polaris je dle AMD především o mnohem lepším poměru výkonu k ceně
Šéf radeonové divize firmy AMD Raja Koduri nám slíbil, že všem hráčům, ať využívají levné nebo ty nejdražší grafické karty, generace Polaris přinese především daleko lepší poměr výkonu a ceny. Na co se můžeme těšit?
Raja Koduri vede v AMD divizi Radeon Technologies Group, takže právě on má na starosti vše, co se týká grafiky. Dnes sice byla představena karta Radeon Pro Duo s výkonem 16 TFLOPS, což je za cenu 1500 USD slušné, ale to pravé má nastat až s nástupem grafických karet Polaris se 14nm čipy FinFET.





Už na samotném začátku tohoto roku byl prezentován výkon grafického čipu, který evidentně patřil mezi slabší čipy s relativně nízkým výkonem, ale velmi slušnou energetickou efektivitou. O tom nyní mluvíme jako o Polaris 11, ovšem AMD si chystá přinejmenším ještě Polaris 10, což bude nesrovnatelně výkonnější čip. Server wccftech se zmiňuje, že Polaris 10 byl součástí prezentace a ukázán byl v akci, kdy rozhýbal hru Hitman Absolution v DX12 a rozlišení 2560 x 1440 na 60 FPS. To je podivné hned ze dvou důvodů. Jednak až nejnovější Hitman podporuje DX12 (Absolution je titul z roku 2012), takže by správně mělo jít o hru Hitman. Jenomže tu dokáže v daném rozlišení na 60 FPS rozhýbat i Radeon Fury, takže ani tak nejde o nic zajímavého. Čili na tuto informaci raději zapomeneme.





Raja Koduri tedy zdůraznil, že každý bude dle jeho názoru velice spokojený a překvapený nad tím, co si AMD připraví za nové karty a za jaké ceny je bude prodávat. Mluvil ale také o tom, jak se s nástupem nových výrobních procesů změnila ekonomika výroby GPU. Pokud jde o velká a výkonná GPU, ty je více než kdy jindy složitější výrobit, neboť se objevuje velký počet zmetků. V případě malých GPU je to ale právě naopak, výtěžnost je pozoruhodně vysoká. Tento trend se bude v příštích letech stále více prohlubovat, a tak se možná opravdu dočkáme běžně dostupných karet, které využijí více GPU a nepůjde jen o jeden hi-end model dané generace jako TITAN Z nebo aktuální Radeon Pro Duo. Tuto domněnku podpoří také slovo "škálovatelnost", které se objevilo u generace Radeonů "Navi", ale to může znamenat i škálovatelnost v rámci architektury, čili snadnou výrobu malých a levných čipů i velkých a drahých, což by ušetřilo prostředky na vývoj.

Z informacích v uvedené zprávě vyplynulo také to, že první karty AMD s paměťmi HBM2 přijdou až v příštím roce v rámci generace Vega, ale explicitně to tak nikdo neřekl. Tedy až do té doby, než byl Kodurimu položen přímý dotaz, v jehož odpovědi tuto skutečnost potvrdil. Prý jde o rozhodnutí na základě toho, že HBM2 nejsou v tomto roce ještě z ekonomického hlediska připraveny, jinými slovy by se tedy nevyplatily a nešlo by to dohromady se snahou nabídnout Polarisy s výhodným poměrem výkonu a ceny. Z tohoto důvodu jde tedy jistě o správné rozhodnutí, tedy za předpokladu, že GDDR5 a HBM1 nebudou představovat příliš úzké hrdlo, ať už z hlediska propustnosti (GDDR5) či kapacity (HBM1). Zůstává otázka, zda se k využití HBM2 v tomto roce nerozhoupá NVIDIA, která by mohla využít 4GB paměti od Samsungu vyráběné již od prvního kvartálu tohoto roku. Pokud ano, jistě nepůjde o nic levného, a tedy ani atraktivního pro běžné hráče a nikde ani není řečeno, že by letošní karty NVIDIA s HBM2 měly být herní.





Vega již tedy má využívat HBM2 a AMD o této generaci prý interně mluví jako o Greenland. Toto označení jsme slyšeli již mnohokrát a dříve se mělo za to, že jde právě o hlavní čip nové generace Arctic Islands, jenž nastoupí za dnešní Fiji. To podporuje domněnku, že AMD si před pár měsíci ještě asi myslelo, že příští generace skutečně využije HBM2. Mezitím se ale změnilo názvosloví a namísto souostroví se mluví o známých hvězdách. Vega má tedy dle zveřejněné roadmap nastoupit na trh na začátku příštího roku, takže by nemuselo jít o zcela novou generaci karet, ale možná spíše jen o nové ještě výkonnější modely, které se zařadí na vrchol skupiny Radeonů s čipy Polaris. Ale to je nakonec jedno, jak si to AMD uspořádá.

Čipy Vega tedy budou zcela jistě také 14nm a vyráběné procesem FinFET v GlobalFoundries a jejich pozdější nástup je logický ze dvou důvodů. Jednak půjde o výkonné, tedy velké čipy, jejichž výroba je složitější a výtěžnost malá, takže je GloFo nebude moci chrlit v takovém množství jako Polaris 10 či 11. A potom AMD nejspíše čeká na HBM2, které se mají začít ve firmě Hynix masově vyrábět od třetí čtvrtiny tohoto roku. Nicméně AMD slibuje i to, že Vega budou 1,5x efektivnější než Polaris a lze pochybovat o tom, zda jsou HBM2 s to zajistit takový nárůst.

Lze tedy tušit, že Polaris a Vega budou mít k sobě blízko a opravdová další generace karet by měla nastoupit v roce 2018. Představena byla dnes jako Navi a vedle škálovatelnosti byly zmíněny i nové "Nextgen" paměti. To také není zrovna překvapivé.





NVIDIA již v minulém roce ukazovala, jaký vývoj čeká paměti pro grafické karty. Již nastupující generaci pamětí HBM2 nevěštila nic dobrého a předpokládá, že ty budou energeticky nakonec mnohem náročnější než GDDR5. AMD tak potvrzuje, že HBM budou mít jen krátký život a namísto nich bude muset nastoupit jiná technologie. S první implementací HBM2 s propustností 1 TB/s by to mělo být ještě dobré, ale 120 W spotřeby paměťového systému s propustností nad 2 TB/s už je příliš. Otázka tedy je, jaká nová technologie tento hrozící problém vyřeší.

Zdroj: TZ AMD
reklama