reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Protézy vyrobené 3D tiskem pomohou lidem v oblastech postižených válkou

29.7.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Protézy vyrobené 3D tiskem pomohou lidem v oblastech postižených válkou
V lékařství technologie 3D tisku nachází stále větší uplatnění. Němečtí vědci se s pomocí této technologie snaží vytvořit protézy, které budou levné, a najdou tak své využití v oblastech postižených válkou.
Není novinkou, že technologie 3D tisku nachází své využití i v takových oblastech, jako je medicína. Tato technologie se dá využít pro výrobu 3D tištěných orgánů nebo například k vyrábění modelů lidské lebky, které slouží k tréninku provádění endoskopie nosu. Podstatné využití nachází však 3D tisk v oblastech protetiky.

Lidé v rozvojových zemích či oblastech postižených válkou nemají vlastní prostředky na to, aby si po úrazu či nemoci pořídili protézu. Finanční prostředky určené na pomoc nemocným a zraněným neposkytují moc prostoru, a proto je nutné náklady na ošetření co nejvíce snížit. Tým německých vědců se tuto věc snaží řešit pomocí 3D skenování a 3D tisku, jejich projekt má za cíl přinést levnou 3D tištěnou protézu, která se bude vyrábět na míru.

Výzkumný tým pochází z německých univerzit Friedrich Alexander Universität a Fachhochschule Lübeck a má v plánu svůj projekt, který dostal pojmenování 3DPro, realizovat už příští rok a vyrábět první 3D tištěné protézy pro pacienty. Prototypy protéz v rámci vývoje však již vytištěny byly.





Tým německých vědců vytvořil i vlastní systém pro 3D skenování těla. Tím se zajistí, aby výsledná protéza pacientovi přesně padla a aby nevznikaly problémy s užíváním umělé končetiny. Následně se díky technologii 3D tisku vyrobí protéza na míru. Tento systém má na svědomí i Christian Zagel z univerzity, který je zároveň hlavou celého týmu.

Při navrhování systému bylo myšleno i na to, že ne vždy musí být po ruce odborníci, a tak je možné systém snadno ovládat i bez rozsáhlých technických znalostí. Vědci zkrátka chtějí mít jistotu, že místní lékaři budou schopní se vším pracovat sami a že nebude třeba asistence jiných odborníků.

Výsledné protézy nebude nutné tisknout na příliš drahých strojích, postačí i obyčejnější 3D tiskárna, to samé platí o kamerách pro 3D skenování. Jako výrobní materiál má být používán recyklovaný plast například z kelímků, chybět nebude ani měkký silikon, který bude použit na polstrování.

Software pro 3D skenování je stále ještě ve fázi vývoje, podobně jsou na tom vědci s materiály na výrobu 3D tištěných protéz. Jakmile se doladí všechny detaily, výzkumný tým má v plánu svůj projekt ještě více rozšířit.

Zdroj: 3ders.org
reklama