reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm a Daimler vyvíjejí bezdrátové nabíjení mobilů i aut

26.5.2015, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm a Daimler vyvíjejí bezdrátové nabíjení mobilů i aut
S příchodem chytrých aut bude čím dál běžnější, že automobilky budou ve zvýšené míře spolupracovat s firmami z oblasti informačních a mobilních technologií. Daimler a Qualcomm plánují bezdrátově nabíjet mobily i auta.
Do aut proniká čím dál tím více informačních a mobilních technologií (vzpomeňme např. zájem německých automobilek o mapy HERE od Nokie). Problematiku chytrých aut jsme na stánkách SHW už několikrát probírali, nicméně můžeme jít i do bližší budoucnosti. Zde se naskýtá např. čerstvé partnerství mezi automobilkou Daimler (má pod sebou např. Mercedes-Benz, Freightliner nebo autobusy Setra) a společností Qualcomm, která je zase známá mobilními procesory a patenty v komunikačních technologiích.


Qualcomm logo


Výsledkem spolupráce by mělo být několik vylepšení nynějších aut. Předně je to spojení 3G a zejména 4G sítěmi, díky čemuž by auto mělo být neustále připojeno na internet ať už z hlediska třeba dopravního zpravodajství, tak třeba zábavy. Druhým prvkem by mělo být bezdrátové nabíjení mobilních zařízení, tedy už žádné šachování s redukcemi do zapalovače nebo v případě novějších aut s USB kabely.


Mercede-Benz F015


Třetí oblastí spolupráce bude bezdrátové nabíjení samotných aut Qualcomm Halo Wireless Electric Vehicle Charging (WEVC), čímž se dostáváme k elektromobilům a plug-in hybridům, které nebudou muset být v garáži "na šňůře".

Zdroj: qualcomm.com, theregister.co.uk
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama