reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon R9 Fury X se prodává dobře, v obchodech dochází

25.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Radeon R9 Fury X se prodává dobře, v obchodech dochází
Především ve velkých zahraničních obchodech jako Amazon a Newegg zakrátko po uvedení nových Radeonů Fury X na trh došly skladové zásoby a nyní je tak obchody doplňují. AMD tedy může být prozatím spokojeno, tedy jak se to vezme.
Zákazníci byli na nové Radeony evidentně natěšeni a na Amazonu a Newegg během necelých 24 hodin vykoupili všechny dostupné kusy, takže nyní u každého kusu v nabídce najdeme prosté Out of Stock. AMD může mít na jednu stranu z tohoto zájmu radost, ale na druhou stranu by bylo pro něj jistě lepší, kdyby obchody dokázaly zájem zákazníků uspokojit. Jisté je, že firmě se podařilo zvednout velkou vlnu zájmu, však její několikadenní kampaň spojená s herním veletrhem E3 nešlo přehlédnout.





Radeon Fury X přitom dle mnohých recenzí není zabijákem konkurenční NVIDIA GeForce GTX 980 Ti, neboť v některých testech se řadí mezi ni a GTX 980 a v některých je zase rychlejší, takže jde spíše o zdravou konkurenci, navíc se stejnou cenou. Je tu ale také jistý punc exkluzivity daný poprvé použitými paměťmi HBM a také tu je v základu vodní chlazení.





Pro zákazníky může nedostatek těchto karet znamenat, že se bude jejich cena zvyšovat a nepůjde o doporučených 649 USD. Už ze screenshotu můžeme vidět, že modely od XFX nebo VisionTek se prodávají podstatně dráž, přičemž k tomu není žádný jiný důvod, neboť to jsou všechno referenční verze.

Co se týče našeho trhu, na něm jsou ceny kolikrát ještě vyšší. Oněch 649 dolarů je v přepočtu 15850 Kč, ale ve skutečnosti se Radeony Fury X prodávají za cenu přes 19.000 Kč. To můžeme považovat za výchozí cenu, ale není žádný problém narazit na model s cenou i 30.000 Kč. Ony se ale ceny ustálí, až se tyto karty na trhu usadí. Prozatím je nemají v katalogu ani servery srovnávající ceny na trhu, ovšem v obchodech již jsou tyto karty v malém množství skladem.

Nyní můžeme čekat na to, co provede NVIDIA, o níž se proslýchá, že zvažuje zlevnění svých výkonných GeForce. Asi nemůžeme očekávat, že půjde dolů cena modelu TITAN X, ten by měl zůstat na svém tisícu dolarů, ale GTX 980 Ti, GTX 980 či GTX 970 by zlevnit mohly. Nezbývá než počkat.

Zdroj: wccftech
reklama