reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon RX 6700 XT prý přijde až ke konci března

5.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Radeon RX 6700 XT prý přijde až ke konci března
Nové Radeony RX 6700 (XT) jsme dle různých indicií očekávali už během tohoto měsíce, ale nyní to vypadá, že nastoupí asi až na samotném konci prvního čtvrtletí, čili koncem března. Informuje o tom francouzský Cowcotland.
Už v listopadu se objevily BIOSy nového Radeonu RX 6700 XT, z nichž jsme zjistili několik zajímavostí a obecně panoval ten názor, že nové slabší Radeony přijdou na trh hned na začátku nového roku a pro Lisu Su půjde o jedno z hlavních témat pro keynote na CES 2021. Tak to samozřejmě ještě může dopadnout, což poznáme 12. ledna, kdy k nám Lisa promluví. 
 
 
Francouzský server Cowcotland nyní informuje, že zatím nezná přesné specifikace nových Radeonů, ale zato ví, že ty mají nastoupit až na konci března. Dříve se přitom mluvilo o tom, že AMD chce vypuštění nových karet naopak uspíšit, aby se ty mohly na trhu postavit novým GeForce RTX 3060 (Ti, Ultra, ...). To by byla jistě chvalitebná snaha, ovšem AMD také musí mít fyzicky v ruce ony karty, jež chce dostat na trh a pro zákazníka už nebude žádný rozdíl v tom, jestli si bude muset počkat ještě dva měsíce, nebo se bude koukat na další paperlaunch a nabídku nedostupných produktů. Ostatně není zaručeno ani to, že situace bude na konci března lepší. 
 
Série Radeon RX 6700 bude založena na GPU Navi 22 a nabídne až 2560 Stream procesorů. Půjde tak o přímé nástupce dnešních Radeonů RX 5700, jak je zřejmé už z označení. Těšit se můžeme na výrazně vyšší výkon na watt, až 12 GB paměti (či spíše ve všech případech 12 GB paměti) na 192bitové sběrnici a podporu ray tracingu, i když ten tu je zatím pouze do počtu. 
 
 
Už dříve byl také zveřejněn obrázek referenční verze těchto Radeonů, která bude vybavena dvěma ventilátory a dvěma 8pinovými PCIe konektory. Ty však vzhledem k očekávaným vlastnostem karty působí jako až příliš "bohatá" výbava. Radeon RX 6800 má TBP 250 W, čili model RX 6700 XT by měl mít 220 či 210 W, na což by stačil i jen jeden 8pin PCIe společně se slotem, ale popravdě jen s malinkou rezervou. Takže nebudeme hanit rozhodnutí firmy AMD a budeme se raději těšit na březen, který snad už bude mnohem veselejší než ten předchozí. 


reklama