reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

RDNA2 v Exynosu 2200 má dosáhnout až o 34 % vyššího výkonu GPU než 2100

15.11.2021, Milan Šurkala, aktualita
RDNA2 v Exynosu 2200 má dosáhnout až o 34 % vyššího výkonu GPU než 2100
Objevují se další informace o připravovaném procesoru Samsung Exynos 2200, který by měl přinést mobilní GPU od AMD s architekturou RDNA 2 do mobilních telefonů. Hovoří se o výkonu až o 34 % vyšším.
O připravovaném mobilním procesoru Samsungu s GPU od AMD na architektuře RDNA 2 se mluví už hodně dlouho. Exynos 2200, jak se tento procesor bude patrně jmenovat, využije novou procesorovou architekturu ARMv9 a nyní se dozvídáme další informace o jeho výkonu. Leaker Tron uveřejnil na Twitteru příspěvek, kde hovoří o velkém rozdílu výkonu GPU proti Snapdragonu 888 v benchmarku 3DMark (Wild Life). To ale není nic nového, o 50-55% nárůstu v tomto benchmarku (proti Exynosu 2100 a Snapdragonu 888) se hovořilo už koncem června. Zamrzí však to, že tento nárůst výkonu nebude možné očekávat obecně.
 
Samsung Exynos
 
3DMark asi novému GPU AMD hodně sedí, protože Tron hovoří o tom, že jinak je špičkový výkon o nějakých 31-34 % nad úrovní Exynosu 2100, což je sice stále výrazný nárůst, ale zdaleka ne tolik, kolik vykázal 3DMark. Ještě pesimističtěji vypadá informace o nárůstu trvalého výkonu, který může být ovlivněn chlazením, a tedy i throttlingem. Zde se mluví jen o 17-20 %. Výkonnostní vzpruha to sice je a ne neznatelná, ale asi zdaleka ne to, co jsme očekávali od vstupu AMD na GPU trh s mobilními čipy pro smartphony. Nyní tak zbývá čekat, co ukážou reálné testy, a zda se uvedená čísla potvrdí.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama