reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G403 Prodigy Wireless: nástupce legendy?

10.2.2017, Jan Vítek, recenze
Logitech G403 Prodigy Wireless: nástupce legendy?
Logitech G403 Prodigy přichází jako herní myš ve dvou podobách, a to ve verzi s bezdrátovým rozhraním a v klasické verzi s USB kabelem. My si ji dnes vyzkoušíme právě jako bezdrátovou verzi, která se tímto podobá testované G900.
Kapitoly článku:
Logitech G403 Prodigy Wireless byla představena loni na podzim jako bezdrátová herní myš, která se tak podobá modelu G900 Chaos Spectrum, ale oproti němu jde o mnohem jednodušší a také levnější myš se základní nabídkou tlačítek a také s RGB LED podsvícením. Pokud bezdrátové provedení nevyžadujete, můžete se spokojit s kabelovým modelem G403 Prodigy, který je cca o polovinu levnější a o 20 g lehčí. Všechny ostatní vlastnosti mají obě verze shodné.


- klikněte pro zvětšení -

Logitech G403 Prodigy Wireless tak celkově slibuje kvalitní senzor, který jsme si už sami párkrát vyzkoušeli na starších modelech, dále 6 programovatelných tlačítek s integrovanou pamětí a také RGB podsvícení, jež nám může zajistit okamžité rozeznání nastaveného profilu.



Myš přišla v malém černém obalu, do nějž se snadno dostaneme bez jeho výrazného poškození (stačí protrhnout průhlednou izolepu), takže si ji budete moci osahat i v obchodě, pokud vám to umožní. Však při koupi myši nikdy dopředu nevíte, zda vám bude její tvar vyhovovat a možnost si ji předem vyzkoušet je neocenitelná.

Model
Logitech G403 Prodigy Wireless
Rozměry myši
124 x 68 x 43 mm
Hmotnost myši
107,2 gramů (+ volitelné 10g závaží)
Tlačítka
5 + kolečko (programovatelná)
Senzor
optický PMW3366
200 – 12 000 dpi
> 40 G a 300 ips
Rozhraní
USB (1,83m kabel) a 2,4GHz rádiové
(obě s 1000Hz dotazovací frekvencí)
Ergonomie
pro praváky
Kompatibilita
Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7

Logitech udává téměř všechny důležité specifikace, který vypovídají o myši střední velikosti a hmotnosti, která je i bez závaží taková, že dle mého názoru vůbec není třeba ho použít, ale to si zvolí každý sám. Senzor je naprosto stejný jako na myši Logitech G900 Chaos Spectrum nebo Logitech G303 Daedalus Apex. Uvidíme tak, zda i zde bude možné senzor kalibrovat pro různé povrchy.

Nabídka tlačítek je na dnešní dobu základní, takže tu máme dvě hlavní, dvě postranní, mačkací kolečko a pak vrchní tlačítko pro rychlou změnu rozlišení. Vedle 2,4GHz rádiového rozhraní, jež má být pozoruhodně energeticky úsporné, lze myš s vybitou baterií napojit na rozhraní USB a přes něj ji nechat dobít. V obou případech může pracovat s až 1000Hz dotazovací frekvencí, čili aktualizovat polohu ukazatele 1000x za sekundu. A konečně, software bude pracovat se systémy Windows 10, Windows 8.1, Windows 8 a Windows 7.

A proč píšeme o tom, že jsou uvedeny téměř všechny důležité specifikace? To proto, že se výrobce ani slovem nezmiňuje o použité baterii, její výdrži nebo době dobíjení. To asi proto, že ta je vysoce relativní a záviset bude jak na míře využití, tak na tom, zda budeme mít vypnuté či zapnuté podsvícení myši. Nicméně předpokládanou výdrž nám stejně vždy signalizuje software a zde můžu pouze říci, že ta se bude se zapnutým podsvícením pohybovat kolem 22 hodin.


Zpracování myši


Od Logitechu a jeho myší nečekáme nic jiného než příkladné zpracování a model G403 Prodigy Wireless tento předpoklad splňuje do puntíku. Má tudíž pevné tělo, které je vytvořeno z dobře lícujících částí, jež jsou vyrobeny z černých plastů s více či méně hrubým povrchem. Lesklé plasty najdeme maximálně na vedlejších tlačítkách a pak je tu také gumový povrch, a to na kolečku a na bocích myši.



Myš má jednoduché provedení a oblé tělo, které není ani tak tvarově vyhraněno, takže i do levé ruky padne dobře. Nicméně leváci pak jen velice těžko dosáhnou na boční tlačítka, leda malíčkem či prsteníkem a velice krkolomně (teda spíš prstolomně).

Jak je dnes už obvyklé, hlavní tlačítka jsou oddělena od zbytku těla myši a Logitech se chlubí, že jsou velice pohotová, takže se po stisku dokáží rychle vrátit do výchozí polohy, což je základní předpoklad pro to, abychom je mohli v zápalu boje zuřivě mačkat. Mohu potvrdit, že hlavní tlačítka jsou skutečně velice dobře zpracovaná a za zmínku stojí také jejich vhodně prohnutý povrch.



Kolečko má gumový povrch a uprostřed také průsvitný pruh, pod nímž je také umístěna barevná LED, která svým svitem doplňuje další diodu umístěnou pod logem G na hřbetě myši. Kolečko má velice jemné krokování a otáčí se takřka neslyšně. Aretace je ale dobrá, a tak se nestává, že by kolečko spočinulo mezi dvěma kroky a pak se neočekávaně dotočilo. Pokud se ale hlavní tlačítka dobře vrací do původní polohy, pro kolečko to moc neplatí a také bych u něj ocenil o něco menší odpor při stisku.



Zbylá tři tlačítka umístěná za kolečkem a na levé straně myši mají společný jednak lesklý povrch a pak i hluboký stisk, který v jejich případě vůbec nevadí a spíše je ku prospěchu. Tlačítkem nahoře cyklicky měníme přednastavené hodnoty dpi a boční tlačítka fungují jako obvykle pro posun před a vzad. Jejich umístění je dle mého názoru vyhovující, takže jejich dobře nahmatatelný předěl spočine tak akorát na bříšku palce. Vhod přijdou také jejich velké rozměry.



Vespod myši se nacházejí dva velké, tlusté a měkké teflony, díky nimž se s myší velice pohodlně jezdí i po samotném stole. Vydržet mají "nájezd" 250 kilometrů. Pak tu máme u baterií napájené myši nezbytný vypínač a dole pak kulatý otvor, do jehož záslepky patří dodávané 10gramové závaží. Touto záslepkou nezkoušejte otáčet, tak to nefunguje. Drží jen pomocí magnetů, takže ji stačí v místě malé prohlubně stisknout a vyndat.


Příslušenství


Na náhradní sadu teflonů zde budeme čekat marně, ale ty již přilepené by rozhodně měli něco vydržet, jak lze usoudit z jejich tloušťky. Společně s touto myší dostaneme malinký složený manuál a vedle něj tu je nezbytný bezdrátový transmitter, který je zasunut v modulu, jenž má na opačné straně konektor Micro USB. Díky tomu můžeme transmitter připojit prostřednictvím jeho modulu na prodlužovací kabel s konektorem Micro USB, čímž půjde v případě potřeby prodloužit dosah bezdrátového rozhraní. Vedle toho všeho dostaneme také jedno velké 10gramové závaží, které můžeme schovat do útrob myši.



Nesmí chybět ani samotný dobíjecí kabel, jehož konektor na první pohled vypadá zvláštně, ale pak poznáte, že jde jen o micro USB se dvěma plastovými packami, které jej v myši lépe zajistí, aby nešel tak snadno vylomit. Pokud tedy kabel ztratíte, nebo jej poškodíte, poslouží i jiný s konektory USB a micro USB.
reklama