reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Nitro R9 Fury 4G: konkurence GeForce GTX 980?

28.1.2016, Pavel Šantrůček, recenze
Sapphire Nitro R9 Fury 4G: konkurence GeForce GTX 980?
Zvěsti o snížení ceny grafických karet Radeon R9 Fury na úroveň GeForce GTX 980 se na internetu začínají objevovat stále častěji. Jak si tedy vůbec Radeon R9 Fury stojí svým výkonem proti silným konkurenčním Maxwellům?
Zlevnění grafických karet Radeon R9 Fury na úroveň konkurenčních GeForce GTX 980 zdá se být na spadnutí, a protože jedna grafická karta s tímto čipem právě zavítala do naší redakce, pěkně se jí podíváme na zoubek a pořádně ji otestujeme. Jde o grafickou kartu Sapphire Nitro R9 Fury 4G, o jejímž vydání jsme vás informovali nedávno v aktualitě Sapphire připravil svou nejlepší R9 Fury.

Cílem dnešních testů bude především zjistit, jakým výkonem tato grafická karta v porovnání s konkurenčními high-endovými kartami společnosti Nvidia disponuje a jestli takto upravená cena se stane tím správným lákadlem pro případné kupce. Pojďme se ale nejdříve podívat, co si vlastně přinesete domů.


Sapphire Nitro R9 Fury 4G


Společnost Sapphire, jako exkluzivní výrobce grafických karet společnosti AMD, je u nás dobře známou a etablovanou značkou. Systémy chlazení grafických karet Tri-X a Dual-X jsou velmi výkonným řešením a patří vždy k tomu lepšímu, co si lze na našem trhu pořídit. Nejinak tomu je u dnes testované grafické karty Sapphire Nitro R9 Fury 4G, která je vybavena velmi výkonným chladičem Tri-X, který nechladí pouze samotný grafický čip, ale zároveň také 4 GB video paměti typu HBM.


Sapphire Nitro R9 Fury 4G box


Obsahem balení je kromě samotné grafické karty také příručka, ovladače na DVD a prodlužovací kabel HDMI.


Sapphire Nitro R9 Fury 4G


Grafická karta má délku 310 mm a o její chlazení se stará velmi výkonný chladič Tri-X se třemi 85 mm ventilátory vybavenými dvouřadovými kuličkovými ložisky. Teplo je do vlastního pasivu chladiče rozváděno měděnými heatpipe o průměru 10 mm.


Sapphire Nitro R9 Fury 4G back


Zadní strana PCB grafické karty je zakryta backplate, který slouží spíše pro její zpevnění. PCB má délku 230 mm a je tedy o 40 mm delší, nežli námi dříve testovaná grafická karta Sapphire Tri-X R9 Fury 4G. Posledního ventilátor je tedy částečně zakryt PCB.


Sapphire Nitro R9 Fury 4G top


O napájení grafické karty se starají dva 8 pinové konektory. Grafická karta disponuje dvěma BIOSy. které se dají přepínat pomocí přepínače na jejím hřbetu.


Konektivita
Sapphire Nitro R9 Fury 4G head
Monitor1 x HDMI (1.4)
3 x DP (Display Port)
1 x DVI-D
Napájení2 x 8pinový
XDMAAno


Frekvence čipu a PowerTune


Sapphire Nitro R9 Fury 4G GPUZ


Grafická karta pracuje na frekvenci 1050 MHz, frekvence pamětí HBM je pak nastavena na 500 MHz (efektivně 1000 MHz).

Na rozdíl od grafických karet Nvidia vybavených technologií Boost, které v případě rezervy teploty a spotřeby svou frekvenci navyšují nad rámec uvedených specifikací, AMD PowerTune má maximální frekvenci pevně stanovenu. Samozřejmě, že podobně jako u technologie Boost, pokud je teplota nebo spotřeba čipu překročena, PowerTune napětí a frekvenci čipu také omezí.


Otáčky a hlučnost


Otáčky a hlučnost graf


Při nízkém vytížení grafické karty jsou ventilátory chladiče zastaveny. Otáčky ventilátorů se v testovaných hrách pohybovaly dle vytížení v rozmezí 850 - 1350 ot/min. Hluk generovaný větráky chladiče se pohyboval v rozmezí 33,3 - 35 dBA.
reklama