reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire připravil svou nejlepší R9 Fury

13.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Sapphire připravil svou nejlepší R9 Fury
Tradiční partner firmy AMD vyrábějící grafické karty, společnost Sapphire, si připravil nový model s čipem Radeon R9 Fury. Má jít o doposud nejlepší model této firmy s GPU Fury slibující tichý provoz i vysoký výkon.
Sapphire Nitro R9 Fury je tedy nová nejlepší karta této firmy s čipem Fury od AMD, tedy ani Nano a ani Fury X, ale osekanou verzí s nižším počtem shaderů. Dle firmy tato nová karta nabídne "nejvyšší možný výkon, tichý provoz a výjimečné možnosti pro přetaktování" ze všech modelů se stejným GPU. Zahrnuje také nejlepší vzduchový chladič od Sapphire, tedy tříventilátorový Tri-X, který bude v klidovém provozu pracovat jen jako pasiv.





Tovární nastavení karty Nitro R9 Fury je ale takové, že GPU je přetaktováno pouze o 5 procent, tedy na 1050 MHz. Co se týče paměti, pak Sapphire tvrdí, že HBM na 500 MHz poskytující 512 GB/s datové propustnosti zde ani nepotřebují popohnat. Však stejný paměťový systém mají i výkonnější Fury X.

PCB karty si vyrobila firma Sapphire sama a kartu také vyztužila zadním plechem, který má rovněž napomoci k lepšímu chlazení. To ale zajistí především chladič Tri-X, který je vybaven třemi 90mm ventilátory a funkcí Intelligent Fan Control (IFC II), jež umoží vypnout ventilátory, a to ne všechny najednou, ale třeba jen postupně dole potřeby.





Sapphire sám dal dohromady také recenzi své vlastní karty, čili ve třech hrách změřil její výkon ve srovnání s běžnou GeForce GTX 980. Jde o tituly Splinter Cell Blacklist, Tomb Raider a Witcher 3, kde první sloupec u dané karty vždy udává průměrné FPS a druhý pak minimální FPS. Je třeba podotknout, že rozdíly mezi kartami jsou zveličeny tím, že vertikální osa s FPS nezačíná na nule, ale na hodnotě 25.

Pak tu je ale ještě provedený test týkající se přetaktování pomocí utility Sapphire TriXX. Ta umožnila vyhnat takt GPU až na slušných 1200 MHz a paměti HBM nastavit na 550 MHz, tedy 1100 MHz efektivně, čímž by jejich propustnost měla vzrůst na více než 560 GB/s. Taková karta se pak bude hodit pro hraní náročných titulů i v rozlišení 1440p.

Sapphire Nitro R9 Fury se již dostává do prvních obchodů. U nás zatím Heuréka našla jeden, kde je tedy za cenu vysoko přes 17 tisíc korun, což už je nebezpečně blízko modelům Fury X či GeForce GTX 980 Ti.

Zdroj: TZ Sapphire
reklama