reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roy Taylor: Radeony jsou stále nepřekonány

29.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Roy Taylor: Radeony jsou stále nepřekonány
Viceprezident Global Channel Sales ve firmě AMD, Roy Taylor, se v rozhovoru pro server Hexus.net vyjádřil k současné situaci na trhu s grafickými kartami. Vyplynulo z něj i to, že dle Taylora jsou Radeony stále nepřekonané, a to ani po příchodu nových GeForce.
Je naprosto zřejmé, že pohled Roye Taylora na souboj grafických karet AMD a NVIDIA je značně zabarven, ale podívejme se na to, jaké jsou jeho argumenty. Těmi se totiž snaží vyzdvihovat stávající generaci grafických karet Radeon, jež jsou prý stále lepší než nová generace NVIDIA složená z modelů eForce GTX 980 a GTX 970. Nicméně Roy Taylor je znám svými vyhraněnými názory. Tento bývalý zaměstnanec NVIDIE se vyjadřoval třeba už k tématu PhysX a CUDA, jež mají být odsouzeny k zániku. Zatím k tomu však nedošlo.





Na otázku týkající se pozice výkonných karet Radeon v předvánoční sezóně prostě odpověděl, že Radeony R9 nabízí nejlepší herní zážitky díky technologiím jako Eyefinity, TrueAudio a svému výkonu posíleném o Mantle. Toto API mimochodem podporují i nové tituly Civilization Beyond Earth a Dragon Age Inqusition. Navíc tu jsou i snížené ceny karet, na čemž ale nemá zásluhu AMD, ale jeho AIB partneři. Například karta Gigabyte Radeon R9 290X (GV-R929WF3-4GD) se dá pořídit již téměř za 8.000 Kč s daní, přičemž její cena ještě na konci minulého týdne byla přes 10.000 Kč. Tím se cena R9 290X dostala výrazně pod ceny karet GeForce GTX 970.

Taylor si také neodpustil rýpnutí týkající se dostupnosti nových GeForce, ovšem s tím přišel už trošku pozdě, neboť tyto nové karty jsou naskladněny i v našich obchodech. Pak ale vytáhl nabídku Never Settle: Space Edition, která rozšiřuje nabídku her zdarma. Zákazníci, kteří si zakoupí jeden z Radeonů R9, si tak mohou vybrat jeden z téměř tří desítek herních titulů, mezi něž nově patří také Star Citizen a Alien Isolation.

Hexus se následně zeptal na architekturu GCN, která se od příchodu Radeonu HD 7970 v roce 2011 výrazně nezměnila. Ta je dle Taylora stále velmi aktuální a úspěšná. Využívají ji herní konzole a Mantle a DirectX 12 mají nabídnout (a v případě Mantle) již nabízí ještě lepší využití jejího potenciálu. Hexus pak logicky navázal zmíněním velmi dobrého poměru výkonu a spotřeby nových GeForce, čemuž se dnešní Radeony nemohou rovnat. Taylor odvětil, že z toho nemá obavy a nevidí tuto výhodu jako zásadní a navíc dle něj NVIDIA za ni žádá značný příplatek. Je pravda, že na našem trhu se dá nejlevnější GTX 980 sehnat za cca 14.500 Kč, zatímco GTX 780 Ti s jen mírně horším výkonem přijde už na 12.500 Kč.

Energetická efektivita však je dle Taylora důležitým faktorem, avšak je to jen jedna z vlastností koncového produktu. Důležitější je prý výkon než schopnost ušetřit pár dolarů ročně na účtech za energii. AMD prý chce zaujmout především v oblastech hraní na více monitorech a s vysokým rozlišením (4K). Dále pak opakoval mantru o Mantle, AAA herních titulech zdarma, Eyefinity, atd.





Další otázka směřovala na výhody plynoucí z vedoucí pozice AMD na konzolovém trhu. Díky tomu mohlo do svět PC přijít jednak Mantle, ale pak byla zmíněna ještě technologie TressFX Hair, jež se uplatnila u Tomb Raider: Definitive Edition pro PS4 a Xbox One. Ta má posloužit k realističtějšímu vykreslení vlasů. NVIDIA shodou okolností nedávno představila něco trošku podobného, a to Turf Effects pro zobrazení travního porostu. Díky GPU od AMD v konzolích je navíc jednoduché herní tituly upravit na PC verze, k čemuž přispívá také renderovací technologie AMD Forward+, která se uplatnila u titulů Ryse: Son of Rome, Forza Horizon 2 a také DiRT: Showdown.

Opět se vracíme k tématu Never Settle a tentokrát jde o jeho budoucnost. Taylor uvedl, že AMD bude i nadále spolupracovat s herními vývojáři a vydavateli, takže i v příštím roce se můžeme těšit na nové tituly zdarma. Můžeme se ale těšit na brzký příchod nových karet Radeon R9 300? Odpovědi na to se Roy Taylor vyhnul, ale to je pochopitelné, neboť nemůže komentovat oficiálně dosud neohlášené produkty. Uvedl ale, že se těší na rok 2015.

Pro předvánoční sezónu Roy Taylor vidí jako nejvýhodnější kartu ke koupi Radeon R9 290 nebo 290X, k němuž dostane tři hry zdarma, Mantle, budoucí Freesync, atd atd atd. Nicméně dle ankety na hlavní straně serveru techPowerUp, v níž hlasovalo již více než deset tisíc čtenářů, si plná čtvrtina z nich brousí zuby na GeForce GTX 970. Dalších 40 % je spokojeno se svou kartou a neplánuje nic kupovat, 10 % chce GTX 980 a o procento méně si chce pořídit Radeon. Vypadá to tedy, že veřejnost má jiný názor.

Zdroj: Hexus.net
reklama