reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ruští vědci vyvíjejí 3D tiskárnu pro použití na ISS

14.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Ruští vědci vyvíjejí 3D tiskárnu pro použití na ISS
Americké společnosti Made In Space, která už má na Mezinárodní vesmírné stanici svou 3D tiskárnu, se rozhodl konkurovat tým ruských vědců. Ti v současnosti vyvíjejí své vlastní zařízení pro 3D tisk ve vesmíru.
Americká společnosti Made In Space již má na Mezinárodní vesmírné stanici svou 3D tiskárnu, vědci z Číny 3D tiskárnu do vesmíru už úspěšně testují. Skupina ruských vědců na 3D tiskárně pro použití ve vesmíru nyní taktéž pracuje. Technologie 3D tisku totiž astronautům na ISS ulehčí práci, protože si některé potřebné součástky budou moct vytisknout přímo na místě. Ze Země se tedy bude posílat jen materiál, u kterého se nebude muset obávat, že se při cestě raketou a následně kosmickou lodí rozbije nebo poškodí.

Ruský tým vědců ze společností Sputnix a Anisoprint a z Polytechnické univerzity Moskva v současné době pracuje na 3D tiskárně do vesmíru, která bude pro tisk využívat dva materiály - standardní termoplasty a k nim přibydou ještě uhlíková vlákna na vyztužení. Tato kombinace zajistí, že následný výrobek bude odolný a pevný, což je právě pro použití nejen ve vesmíru potřeba. Výsledný kompozit totiž slibuje, že bude 10× pevnější než obyčejný termoplast.


Podle ruských vědců by se tato 3D tiskárna dala použít především pro tisk částí parabolických antén, solárních panelů nebo miniaturních satelitů přímo ve vesmíru. Konkrétně je pomocí ní v plánu vyrábět miniaturní satelity CubeSat. Na této 3D tiskárně se však budou dát vytisknout i jakékoliv jiné součástky, které budou na Mezinárodní vesmírné stanici zrovna potřeba. Právě proto, že s pomocí 3D tisku se dá vytvořit výrobek rychle, přímo na místě a podle libovolného návrhu, i generální ředitel společnosti Sputnix Andrei Potapov prohlásil, že je přesvědčen, že 3D tisk je technologií budoucnosti. A to nejen ve vesmíru.

V současné době ruský výzkumný tým ale provádí jen experimenty. Letos v létě mají v plánu vytvořit model této 3D tiskárny a s ním provádět další pokusy a testy, aby 3D tiskárna správně fungovala i ve stavu beztíže. A než se 3D tiskárna na ISS skutečně dostane, bude muset splňovat i bezpečnostní požadavky, které na Mezinárodní vesmírné stanici platí. Poté až může přijít fáze, kdy bude ruská 3D tiskárna na ISS skutečně dopravena a bude se moct předvést přímo ve vesmíru, celá mise bude prováděna s pomocí ruské Federální kosmické agentury - Roskosmos.

Zatímco tento ruský projekt je zatím teprve v počátku, 3D tiskárna Additive Manufacturing Facility od společnosti Made In Space už na ISS začala v dubnu tohoto roku přijímat dokonce zakázky ze Země. Jejich první 3D tiskárna pro ISS se však do vesmíru zkušebně podívala už v roce 2014, tato mise byla výsledkem spolupráce Made In Space a NASA.

Zdroj: 3ders.org

reklama