reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung jasně vede mezi prodejci SSD

22.4.2015, Jan Vítek, aktualita
Samsung jasně vede mezi prodejci SSD
Dle průzkumu od IHS zveřejněného serverem ZDNet byl v minulém roce zcela jasně vedoucím dodavatelem SSD Samsung, který si ukousnul plnou třetinu celého trhu. Má tak dvojnásobný podíl v porovnání s druhým v pořadí.
Tímto druhým v pořadí se stala společnost Intel, která je těsně následována SanDiskem a pak už následují firmy, jejichž podíl je menší než 10 procent. Trh s SSD je ale ještě třeba na rozdíl od pevných disků velmi bohatý na výrobce, i když to neznamená, že všichni nabízí své vlastní řešení. Ve výčtu také nenajdeme společnost OCZ Storage Solutions, ale ta je již nějakou dobu součástí Toshiby, která se nachází na pátém místě se 7procentním podílem.





IHS srovnává podíly firem využívajíc informace o jejich tržbách, čili Samsungu se podařilo za své SSD utržit téměř 4 miliardy dolarů, zatímco Intel měl tržby poloviční. Podívat se můžeme také na projektované tržby pro příští dva roky, respektive tento a příští. Dle nich by si měl Samsung svou pozici pouze upevnit a s tržbami 4,9 miliardy USD v roce 2016 ještě mírně zvýšit svůj náskok na Intel a SanDisk, u nichž se očekává růst na 2,3 miliardy. Z čísel také můžeme vyčíst, že velmi slušný růst prodejů SSD v tomto roce by se měl v tom příštím znatelně zpomalit, alespoň co se týče prvních třech společností. Jiné zase slibují stabilní růst, který ještě může akcelerovat.





Tato dobrá pozice firmy Samsung na trhu s SSD není překvapivá, však v předchozím roce to byla právě tato firma, která jako první přinesla na trh SSD s vrstvenými 3D paměťmi (v jejím případě jde o 3D V-NAND) a díky nim mohla nabídnout i velmi slušné ceny. Vedle toho je to také firma, která stojí v čele mezi výrobci rychlých SSD pro rozhraní M.2, však známe sérii Samsung SM951, která se už dostala i do maloobchodního prodeje a chystá se její verze s podporou NVMe. Ostatní výrobci ale Samsungu, co se týče technologií, už šlapou na paty.

Samsung se může těšit na úspěšné období, a to i díky tomu, že jde o jednu z mála firem, která může nabídnout výrobní kapacity s technologiemi srovnatelnými s tím, co má k dispozici Intel. Působí tak jako magnet pro jiné firmy, jež nemají vlastní výrobní kapacity, ať už jde o AMD nebo třeba Qualcomm, který se už nechal slyšet, že Samsung bude pro něj vyrábět další generaci hi-end mobilních čipů.

Na druhou stranu Samsung v poslední době zaznamenal i neúspěchy, a to především kvůli nízkým prodejům telefonů Galaxy S5, ovšem nová generace Galaxy S6 a S6 Edge mu to prý bohatě vynahradí a firma předpokládá, že půjde o nejlépe prodávané modely Galaxy vůbec. Další problém znamenal a stále znamená model SSD 840 EVO. Jde o postupně se snižující rychlosti čtení na začátku kapacity, kde jsou často uložena systémová data, která se nepřepisují. Buňky tak ztrácejí svůj náboj, je obtížné je přečíst a rychlost čtení rapidně klesá, což Samsung musel vyřešit tím, že data čas od času přepíše, aby buňky oživil.

Zdroj: Hexus.net
reklama