reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung připravuje rekordní investice do výroby čipů, více než TSMC

29.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Samsung připravuje rekordní investice do výroby čipů, více než TSMC
V poslední době jsme slyšeli především o rostoucích investicích firmy TSMC a o tom, co by to mohlo mít společného s plány Intelu. Je tu ale ještě také Samsung, který dnes jako jediný z technologického hlediska šlape tchaj-wancům na paty.
Samsung je ale přeci jen jiná společnost než TSMC. V podstatě je z hlediska svých aktivit někde mezi TSMC a Intelem, neboť využívá své výrobní kapacity pro své vlastní produkty, ale na rozdíl od Intelu je nabízí i jiným společnostem. Od Intelu a TSMC se ale také výrazně liší tím, že se silně zaměřuje ne na logické čipy, ale na paměťové čipy, což s sebou nese i to, že značná část důležitých provozů nemusí využívat nejmodernější výrobní technologie, což platí zvláště pro NAND Flash. 
 
 
Samsung se už ale dávno nechal slyšet, že má v plánu stát se největším výrobcem čipů na světě a to bude vyžadovat investice. A tyto investice Samsungu budou v nejbližším období rekordní a dokonce překonají i to, co chce vynaložit konkurenční TSMC. 
 
Společně s finančními výsledky nám nyní Samsung (viz Business Korea) prozradil, že se letos chystá do vývoje a rozšíření továren a procesů na výrobu čipů investovat 35 bilionů wonů, což je více než 31 miliard dolarů. Společnost TSMC přitom nedávno navýšila svůj kapitálový rozpočet pro tento rok, a to na 25 až 28 miliard dolarů. Nicméně zde je třeba počítat právě s uvedenými rozdíly mezi oběma společnosti:
 
Investice Samsungu půjdou do různých výrobních zařízení v různých zemích. Dle analytiků celé dvě třetiny tohoto rozpočtu spolknou provozy pro výrobu paměťových čipů a zbytek pak půjde do továren produkujících logické čipy. Budou to zařízení v domácí Jižní Koreji, ale také v Číně a v USA. 
 
Zvýšené výdaje se zčásti projeví už tento rok, ale především jde o investici do budoucna, která přinese ovoce třeba až za dva či tři roky. Může jít třeba i o údajnou novou továrnu v americkém Austinu v Texasu, ale tato zpráva se ještě nepotvrdila. 
 
Celkově je ale dobré slyšet, že i Samsung nyní mohutně investuje, neboť svět bude moderní výrobní kapacity potřebovat a možná že ještě více je bude potřebovat firma AMD, pokud se potvrdí, že Intel se stane oproti ní ještě významnějším zákazníkem, což by znamenalo, že AMD by mělo růst na trhu, kde dosud vládne právě Intel, velice ztížený. Nadějí by se pak mohl stát právě Samsung.  


reklama