reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sestavení 10049 Windows 10 TP je venku: konečně přichází Spartan

31.3.2015, Michal Hala, aktualita
Sestavení 10049 Windows 10 TP je venku: konečně přichází Spartan
Čekali jsme na něj dlouho a netrpělivě, teď už je tady – prohlížeč Spartan. Microsoft uvolnil pro rychlý kruh (Fast Ring) testerů sestavení 10049 Windows 10 Technical Preview a v něm už je k dispozici nový browser. Krátce jsme ho vyzkoušeli.
Nejprve k novému sestavení Windows 10. Pár chyb bylo opraveno, pár chyb naopak přibylo. Mírně se změnil třeba vzhled Windows (dříve univerzální) aplikace Kalkulačka (Calculator). Celkově nic zásadního až na něj, na Spartana. Měl být už v minulém sestavení 10041, ale přichází až teď. A my vám přinášíme první dojmy.


Spartan


Napřed už tradičně připomínáme, že Spartan (respektive Project Spartan) je jen kódové jméno. Jak se bude nový prohlížeč nakonec jmenovat, Microsoft zatím nezveřejnil. Smyslem nového prohlížeče je podle společnosti nabídnout novou úroveň práce s internetem, především rychlost a lehkost. A určitě se Redmond – což samozřejmě veřejně nedeklaroval – chtěl zbavit negativních dojmů, které asocioval Internet Explorer. Takže dvě mouchy jednou ranou. Technická změna a rebranding současně.

Rozhraní Spartana je… Prostě spartánské. Příjemný minimalismus vzhledu doprovází i minimalismus funkcí. Prohlížeč startuje bleskově, stránky zobrazuje velice rychle a kromě obvyklé sady funkcí běžného browseru nabízí ještě zvýrazňování a psaní perem přímo na zobrazenou stránku (viz obrázek).


Spartan


Nic dalšího navíc, což je ale pochopitelné. Jednak jde stále jen o vývojovou verzi, jednak v budoucnu půjde Spartan rozšiřovat prostřednictvím doplňků. Tedy na jednu funkci nesmíme zapomínat – je tu Cortana. Ale ta nepodporuje češtinu, takže pro nás v Česku jako kdyby nebyla.

A pokud jste nečetli náš starší článek, tak přidáme pár technických podobností. Nový prohlížeč „pohání“ jádro EdgeHTML, které vzniklo důkladným osekáním jádra Trident z Internet Exploreru. Přes palubu šly všechny nemoderní prvky a všechny části zaměřené na zastaralé standardy. Microsoft prý zvažoval i možnost použití jádra Webkit, ale nakonec se rozhodl pro tuhle variantu.


Logo Spartan


Co se týče architektury prohlížeče, jde o Windows aplikaci (Windows App), takže bude fungovat od mobilu po Surface Hub či HoloLens. Prostě všude. Ve Windows 10 bude jak Spartan s jádrem EdgeHTML, tak původní Internet Explorer s jádrem Trident. První míří do budoucnosti, druhý zajistí zpětnou kompatibilitu (psali jsme o tom tady).

Celkově se po krátkém vyzkoušení jeví Spartan jako příjemný a svižný browser. Ale zázraky nečekejte. Takže klidně můžete počkat, až bude uvolněno stabilnější sestavení Windows 10 TP pro pomalý kruh testerů.

Zdroj: Microsoft
reklama