reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sonda Solar Orbiter proletěla kolem Venuše a nasbírala data

29.12.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Sonda Solar Orbiter proletěla kolem Venuše a nasbírala data
Mise Solar Orbiter vznikla díky spolupráci mezi evropskou ESA a americkou NASA a je primárně zaměřená na zkoumání jevů souvisejících se Sluncem. Nyní ale sonda úspěšně proletěla okolo Venuše a při té příležitosti nasbírala cenná data.
Sonda Solar Orbiter, která je součástí mise Evropské kosmické agentury (ESA) a také americké NASA, odstartovala z Mysu Canaveral v únoru roku 2020. Cílem tohoto projektu je především zkoumání Slunce a jeho aktivity. Nyní ESA na Twitteru potvrdila, že sonda úspěšně zvládla první průlet kolem Venuše. 
 
Při této příležitosti byla o druhé planetě sluneční soustavy shromažďována data, všechny dalekohledy ale byly namířeny směrem k hlavnímu cíli mise - ke Slunci. Z tohoto důvodu nejsou z průletu okolo planety žádné snímky. Z jiných přístrojů (například magnetometru či detektoru rádiových nebo plazmatických vln) však byly získány informace, které by mohly vést k vědeckým poznatkům o interakci Venuše se slunečním větrem. 
 
 
Než budou moct vědci zkoumat a analyzovat shromážděná data, bude to trvat ještě několik dní. Solar Orbiter ale není sonda navržená primárně na studium Venuše a vzdálenost zhruba 7500 kilometrů mezi sondou a planetou omezovala možnosti přístrojů, takže se nejspíš žádné převratné odhalení konat nebude. I tak se ale vědci snažili z přístrojů na Solar Orbiteru vytěžit maximum, když se k vesmírnému tělesu kosmická loď přiblížila. 
 
Pro misi Solar Orbiter je průlet okolo Venuše důležitým milníkem a je to také v rámci plánované sedmileté mise zaměřené na zkoumání naší nejbližší hvězdy jedna z prvních příležitostí pro sběr dat. Evropská kosmická agentura potvrdila, že podle telemetrie je zatím vše v pořádku a vesmírná cesta sondy úspěšně pokračuje. 
 
Zdroje: engadget.comspace.com 
 


reklama