reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steve Wozniak žaluje YouTube: nedostatečně řeší kryptoměnové scamy

24.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Steve Wozniak žaluje YouTube: nedostatečně řeší kryptoměnové scamy
Steve Wozniak, jeden ze zakladatelů Applu, má opět problémy s kryptoměnami. Na YouTube se objevuje mnoho kryptoměnových scamů s jeho jménem, které server dle jeho názoru dostatečně neodstraňuje. Půjde tak k soudu.
Máme zde další netradiční soudní spor. V něm proti sobě bude stát Steve Wozniak, jeden ze zakladatelů společnosti Apple, a server YouTube. Ten půjde k soudu proto, že dle Wozniakova názoru nedostatečně řeší problém kryptoměnových scamů. Jeden z takových nedávno zasáhl i platformu Twitteru. V těch jde o to, že útočníci se vydávají za známou bohatou osobnost, která má údajně nabízet Bitcoiny (nebo jinou kryptoměnu) zdarma. Stačí jen poslat nějakou kryptoměnu a zpět se má vrátit dvojnásobek. I když by jen málokdo čekal, že se něco vrátí zpátky, přesto se pořád najde spousta lidí, kteří na tento trik skočí. Navíc zdaleka nejde o první takový útok.
 
Steve Wozniak
Autor: Gage Skidmore [CC BY-SA 3.0], přes Wikimedia Commons
 
Na YouTube je jedním z častých terčů právě Steve Wozniak (často je to i Bill Gates nebo Elon Musk). Tomu se nelíbí, že tato falešná videa s jeho podobiznami a výstřižky z jiných videí zůstávají na platformě YouTube a ten jen velmi pomalu tato videa maže, pokud vůbec. A když je smaže, velmi rychle se objeví zpět, přičemž systémy YouTube dle žaloby nejsou zrovna účinné v detekci podobných scamů.
 
Wozniak se tak cítí být poškozen a YouTube tak viní, že se podílí na poškozování jeho pověsti. YouTube naopak tvrdí, že proti podobným scamům a publikaci falešných podvodných videí známých osobností tvrdě bojuje. Komu dá soud za pravdu, to ukáže až budoucnost. Není to poprvé, co měl Wozniak problémy s kryptoměnami. Před dvěma lety takto přišel o 70 tisíc USD při prodeji vlastních Bitcoinů, zde šlo ale o trik s kradenou kreditní kartou (podobným způsobem by mohl přijít o peníze i při prodeji jiných věcí, ne jen kryptoměny).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama