reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Twitter zveřejnil rozsah nedávného hacku: bylo napadeno 130 účtů

20.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Twitter zveřejnil rozsah nedávného hacku: bylo napadeno 130 účtů
Před pár dny se na Twitteru objevil nový kryptoměnový scam, který napadl skutečné ověřené účty mnoha známých osobností. Sociální síť nyní zveřejnila více detailů o tom, co se stalo a kolik účtů bylo vlastně napadeno.
Je tomu jen pár dní, co hackeři napadli ověřené účty známých osobností na Twitteru a jejich jménem se snažili z lidí vylákat peníze ve velkém kryptoměnovém podvodu. Tento útok byl netradiční tím, že nenapadl méně známé ověřené účty, které byly posléze přejmenovány, ale skutečné účty osob, za které se vydávali. Twitter znovu přiznal, že podle všeho šlo o napadení přes jejich interní systém a nástroje hacknutím několika účtů administrátorů Twitteru a dokonce se jim povedlo projít přes dvoufaktorovou autentikaci.
 
Twitter logo
 
Podle dosavadního šetření se hackeři dostali ke 130 účtům, ze kterých posílali nebo chtěli poslat nabídku na zdvojnásobení kryptoměnového obnosu (což se pochopitelně nestalo a zaslanou kryptoměnu si nechali). Z tohoto počtu účtů se jim u 45 z nich povedlo provést i restart hesla a poslat závadné tweety. Z dalších osmi účtů se jim přes funkci Your Twitter Data povedlo stáhnout data z napadených účtů, přičemž v tomto případě ani jednou nešlo o verifikovaný účet.
 
U žádného se hackerům nepovedlo získat hesla, která se nedají zjistit ani přes zneužité administrátorské nástroje. Podařilo se jim ale dostat k e-mailovým adresám a telefonním číslům. U těch, kde se povedlo restartovat heslo, mohli vidět i mnoho dalších údajů. Twitter tak v reakci zablokoval účty, kde se jejich majitelé v poslední době pokusili o obnovu hesla a postupně je znovu aktivuje. Vypadá to, že se hackerům povedlo v krátké době vylákat z lidí kryptoměnu v hodnotě 120 tisíc USD (cca 2,8 mil. Kč).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama