reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Telekomunikační solární dron Googlu havaroval v Novém Mexiku

30.5.2015, Milan Šurkala, aktualita
Telekomunikační solární dron Googlu havaroval v Novém Mexiku
Společnost Google chce zavést internet i do chudších zemí pomocí solárních dronů společnosti Titan Aerospace. Prototyp tohoto dronu byl testován v Novém Mexiku, kde ale počátkem května bohužel havaroval.
V dubnu 2014 koupil Google společnost Titan Aerospace, která se zabývala např. vývojem solárních dronů. Tehdy měl o tuto společnost velký zájem i Facebook. Google chce tyto drony využít k pokrytí chudších zemí internetem (pro tyto účely už testoval např. létající balóny nebo nízko letící satelity). Dron Solara 50 má délku 15 metrů a rozpětí křídel 50 metrů. Ta jsou pokryta solárními články, což by mělo dronu zajistit schopnost trvale se napájet, neboť létat má výšce 20 km, což je vysoko nad úrovní mraků a nemohou jej tedy ovlivnit výkyvy počasí. Létá rychlostí 104 km/h a ve vzduchu by měl vydržet po dobu 5 let. Za tu dobu nalétá 4,54 milionu kilometrů. Suchá hmotnost dronu činí 159 kilogramů (350 liber). Může nést zhruba 32 kilogramů telekomunikační a jiné techniky. Jeden dron by měl telekomunikačním signálem pokrýt plochu 17800 km2.


Titan Aerospace Solara 50


1. května Google prováděl testovací let tohoto dronu v Novém Mexiku na soukromé půdě. Dron se ale krátce po startu zřítil, nikdo naštěstí nebyl zraněn. Nehodu však bude vyšetřovat americká National Transportation Safety Board. Důvodem je to, že dle tamějších zákonů se musí vyšetřovat nehody všech "letadel", která váží přes 300 liber. Solara 50 toto překonává o 50 liber (necelých 23 kilogramů). Nehodou se zabývá i další organizace FAA (Federal Aviation Administration), o které se poslední dobou hodně mluví v souvislosti s restrikcemi komerčního použití běžně dostupných dronů. Pokrytí chudých zemí internetem tak možná bude muset být trochu oddáleno.

Zdroj: bloomberg.com, sltrib.com, aerospace-technology.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama