reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TrendForce: paměti DRAM by měly zlevnit až o 8 procent

22.9.2021, Jan Vítek, aktualita
TrendForce: paměti DRAM by měly zlevnit až o 8 procent
Zpráva o zlevnění pamětí DRAM může v dnešní době působit jako zjevení, ovšem společnost TrendForce už dříve uváděla, že tyto paměti zrovna nepatří mezi nedostatkové zboží a do konce roku by už neměla jejich cena moc růst a spíše klesat. 
Nyní ale mluví dokonce o jejich výraznějším zlevňování, a to až o 8 procent, což má být dle TrendForce důsledek toho, že firmy mají až nezdravě zaplněné sklady předchozím horečným nakupováním, které ostatně přineslo výrobcům DRAM i pohádkové tržby. Hody už ale skončily, i když hladovět se zrovna také nebude, neboť se očekává pokles cen o 3 až 8 procent. To by ovšem jen vymazalo nárůst z právě probíhajícího kvartálu, ale ne prudký růst z první půli roku
 
 
Jaká je ale nejnovější prognóza? Kde bylo dříve odhadováno 0 až 5 procent poklesu cen, tam už TrendForce nyní předpovídá pokles o 3 až 8 procent a potěšující je, že se to má týkat především běžných spotřebitelských pamětí DDR4, jejichž cena má klesnout až o 10 procent. Jde pochopitelně o ceny pro firmy kupující samotné paměti, které pak mohou a nemusí tento pokles promítnout dále. Ceny některých sad DDR4 DIMM přitom i přes nedávné zdražování i tak stále klesají, a to zvláště v posledních měsících, což je možná dopad daný spíše brzkým nástupem Alder Lake a DDR5, čili je tu více faktorů než jen prostý pohyb cen samotných DRAM. 
 
 
Slabší poptávka po pamětech má odrážet také oslabující zájem po nových PC, který se dle IDC odrazí v už mnohem slabším růstu prodejů či možná i stagnaci, zatímco v příštím roce už má nastat výrazný pokles, který v případě PC odnesou především desktopy, zatímco prodeje notebooků mají dále, i když jen slabounce růst. Právě v tom můžeme vidět i naději na postupnou stabilizaci trhu, ale to ve svých pařátech drží i strašák Covidu či další faktory, které lze těžko předpovídat. 


reklama