reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TrendForce: ceny pamětí PC DRAM čeká pokles, některé moduly už zlevňují

10.8.2021, Jan Vítek, aktualita
TrendForce: ceny pamětí PC DRAM čeká pokles, některé moduly už zlevňují
Jak to vypadá dle informací tchaj-wanské společnosti TrendForce, aktuální kvartál bude zřejmě představovat vrchol, co se týče aktuálního růstu cen a v posledním čtvrtletí už by mělo nastat i mírné zlevňování. 
Z aktuálního stavu na trhu s paměťmi DRAM se mohou radovat především jejich výrobci, čili firmy jako SK Hynix, Micron nebo samotný Samsung.
 
 
Ovšem dle společnosti TrendForce sledující vývoj na trhu a předpovídající další pohyby bude právě aktuální třetí kvartál zřejmě znamenat dosažení vrcholu, kdy se cena PC DRAM zvýší o 3 až 8 procent a během posledního kvartálu by měla naopak klesnout. 
 
TrendForce - mezikvartální změny cen PC DRAM
  Q1 2021 Q2 2021 Q3 2021 Q4 2021
Cena PC DRAM plus 5% plus 23-28% plus 3-8% minus 0-5%
 
Dobrá zpráva je, že ceny modulů DDR4 na našem trhu sice většinou už během března vzrostly, ale nyní se opět vrací na úroveň ze začátku roku, což může být spojeno i s konečným ochlazením celého trhu s PC. Opět tak máme možnost si vybírat mezi 16GB sadami DDR4-3200 s cenou pod 2000 Kč, jako jsou například Crucial Ballistix DDR4 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 BL2K8G32C16U4B nebo G.Skill DDR4 16GB 3200MHz CL16 F4-3200C16D-16GVKB, zatímco 32GB sady už se opět dostávají pod 3500 Kč.
 
Co o tom ale říká TrendForce? Ve zprávě se píše, že výrobci modulů pro PC se už dříve značně zásobili v očekávání nadcházejícího nedostatku, díky čemuž si tak vybudovali velice bohaté skladové zásoby a právě tomu můžeme vděčit za skutečnost, že ceny výsledných produktů na trhu nešly až tak moc nahoru. 
 
Vedle toho se zlepšování pandemické situace podepsalo na nižší poptávce po počítačích a zvláště pak noteboocích především v Evropě a USA. Právě to tak bude mít v posledním čtvrtletí i svůj dopad na smluvní ceny DRAM určených pro PC. 
 
Dozvídáme se také, že výrobci modulů pro PC měli v červenci zásoby pro 8 až 10 týdnů a nyní se očekává, že ty by jim mohly vydržet dokonce až 12 týdnů vzhledem ke snížené poptávce. Logicky tak můžeme počítat s tím, že ceny modulů DDR4 na trhu v nejbližší době už neporostou a spíše lze počítat s jejich postupným zlevňováním, v němž v případě našeho trhu očividně vedou produkty značky G.Skill. Ty v mnoha případech v posledních dvou týdnech prudce zlevnily.


reklama