reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trump žaluje Facebook, Twitter a Google, obviňuje je z cenzury

9.7.2021, Milan Šurkala, aktualita
Trump žaluje Facebook, Twitter a Google, obviňuje je z cenzury
Bývalý americký prezident Donald Trump o sobě dává opět vědět. Zažaloval sociální sítě a firmy Facebook, Google a Twitter včetně jejich CEO, které obviňuje z cenzury. V lednu ho totiž zabanovaly kvůli nenávistným projevům.
Sociální sítě řeší mnoho soudních sporů a nyní k nim přibyl další. Žalobu podal bývalý americký prezident Donald Trump, kterému se nelíbí, že ho v lednu zabanovaly. Podal ji na firmy i jejich CEO, takže mezi obžalovanými je Facebook s Markem Zuckerbergem, Twitter s Jackem Dorseym a Google, kterému šéfuje Sundar Pichai.
 
Donald Trump
ilustrační foto, autor: Gage Skidmore [CC BY-SA 2.0], přes Flickr
 
Říká, že byl neprávem umlčen a žaloba má pomoci dalším, které by mohl postihnout stejný osud. Pokud mohly sítě zabanovat prezidenta, pak to mohou dle jeho názoru udělat komukoli. Sociálním sítím se nelíbilo podněcování násilí, kdy jeho stoupenci napadli Capitol počátkem ledna tohoto roku. Trump tehdy označil volby za zfalšované a zmanipulované.
 
Žaloba chce také zneplatnit zákon Section 230, který sociální sítě zbavuje odpovědnosti za obsah svých uživatelů. Tím pádem jsou jen platformou, ale nikoli vydavatelem, což by na ně kladlo jiné povinnosti ohledně toho, co mohou a nemohou zveřejňovat (resp. také to, co by neměly smazat). Pak by bylo mnohem větším problémem upřít politickému kandidátu hlas na sociálních sítích, ačkoli by podněcoval k násilí a odporoval tak zase jiným stanovám. Nepředpokládá se však, že by Trump mohl s touto žalobou uspět.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama