reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V celkovém žebřícku výrobců čipů je Intel stále první, nejvíce si polepšilo AMD

26.5.2021, Jan Vítek, aktualita
V celkovém žebřícku výrobců čipů je Intel stále první, nejvíce si polepšilo AMD
Společnost IC Insights vypustila do světa novou tabulku, která sleduje změny v pořadí největších výrobců čipů, přičemž nyní už zahrnuje také tzv. pure play foundries, čili firmy jako TSMC, GloFo a jiné. 
Nedávno byly zveřejněny údaje týkající se žebříčku výrobců čipů, kde naopak nefigurovaly firmy zabývající se pouze zakázkovou výrobou pro ostatní. TSMC jsme mezi nimi tedy nenašli, ale nyní už nám IC Insights servíruje nový žebříček, který je zvláště potěšující pro firmu AMD. 
 
 
AMD je tu totiž zcela jednoznačně skokan roku, který byl ještě loni na 18. místě a nyní je už na 11. K tomu se dokázal jen přiblížit MediaTek, který si polepšil o šest příček, a tak nakonec skončil na 10. místě před AMD. Obě firmy si tak s ohledem na své tržby v minulém roce velice polepšily, a to nejvíce opět AMD s 93% růstem, i když právě MediaTek není s 90 % moc pozadu.
 
Naopak jediný, kdo si pohoršil, byl při srovnání prvních kvartálů Intel, který ztratil 4 procenta a vzhledem ke svému 15% růstu jej začala ohrožovat společnost Samsung. Ta by tak měla Intel ještě letos opět vystřídat na prvním místě, k čemuž jí mají značně dopomoci i zvyšující se ceny pamětí DRAM a NAND Flash, zatímco Intel se na takovou věc ve svém oboru spoléhat nemůže. 
 
Tchaj-wanská firma TSMC se nepřekvapivě usídlila opět na třetím místě, neboť před ní i pod ní zejí velké rezervy. Nárůst tržeb o 25 procent tak pochopitelně nemohl stačit na to, aby TSMC mohlo byť jen uvažovat o možnosti dohnat Samsung či samotný Intel, a tak se na jeho třetím místě v dohledné době nic měnit nebude. Nastává ale období velkých investic, takže s výhledem na dalších několik let není nic jistého. 
 
Je třeba také připomenout, že na úspěchy firmy TSMC zde závisí i výkony dalších firem z daného žebříčku, což jsou firmy jako Qualcomm, Broadcom, NVIDIA, Mediatek, AMD a především pak Apple. Všechny ty spoléhají na výrobní kapacity TSMC a brzy je bude ještě více využívat i Intel. 


reklama