reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Valná většina herních vývojářů nemá zájem o NFT a ani o kryptoměny

25.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Valná většina herních vývojářů nemá zájem o NFT a ani o kryptoměny
O protlačení NFT do her se velice trapným způsobem pokouší především Ubisoft prostřednictvím platformy Quartz, přičemž řada vývojářů této firmy se za to sama stydí. Jaký je ale obecný názor herních vývojářů?
Nedávno jsme se podívali právě na to, jakým způsobem odstartovala platforma Quartz firmy Ubisoft, která dala na trh NFT ze hry Ghost Recon Breakpoint. Ve své době byla nabídka poměrně bohatá, ale zároveň velice chudá. Čítala totiž stovky skinů herních předmětů, jenomže ty byly ve skutečnosti jen tři, a to zbraň, helma a kalhoty, které se lišily jen svým číslem. Není divu, že samotní zaměstnaci Ubisoftu se z toho cítili trapně. 
 
 
Od Kotaku se nyní dozvídáme o výsledcích průzkumu, který zadali organizátoři známé Game Developers Conference. Máme tu tak výsledky týkající se názoru samotných herních vývojářů, přičemž ty se týkají jednak zájmu o NFT (non-fungible tokens) a pak i o kryptoměny, a sice z hlediska jejich využití coby platebního prostředku. Ostatně nezřídka právě kryptoměnami se platí i za NFT. 
 
 
Výsledky jsou velice podobné, čili herní vývojáři se svými studii mají v průměru zhruba stejný názor na NFT i kryptoměny, čili pouze 6 - 7 % z nich se o ně velice zajímá a 21 % má jistý zájem, který by se dal vyjádřit třeba i tak, že vývojáři sledují, kam to všechno vede. Ovšem 70 - 72 % nemá o NFT a kryptoměny zájem vůbec a pouze 1 % je již využívá (Ubisoft?). 
 
Průzkum na GDC umožnil dotazovaným přidat také vlastní komentář, z nichž většina pochopitelně vyznívá vůči daným tématům negativně. Mluví se tu o pyramidovém systému nebo o tom, jakou velkou chybu udělá studio, které rovnýma nohama skočí do světa kryptoměn, což by mohl nakonec odnést celý herní průmysl. 
 
Hráči ale mají podobný, možná ještě příkřejší pohled, a to zvláště na NFT, které lze označit za mikrotransakce na steroidech. Dostatečně hlasitě to vysvětlili i studiu GSC Game World, které chtělo zařadit NFT do svého nového titulu S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl, a to "tím správným způsobem". Než jsme se ale dozvěděli, jak si ten správný způsob autoři představují, byl plán na zakomponování NFT do této hry zastaven. NFT si ale cestu přece jen najde, jak ukazuje i Molyneuxova hra Legacy, i když to nutně nemusí být svět AAA her pro PC a konzole. 


reklama