reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zakládající zaměstnanec SpaceX kritizuje konkurenci i Elona Muska

15.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Zakládající zaměstnanec SpaceX kritizuje konkurenci i Elona Muska
Zaměstanec firmy SpaceX, který je s ní už od jejího vzniku a nyní pracuje na vysoké pozici, si dovolil být trošku indiskrétní a veřejně kritický vůči veškeré konkurenci. Podívejme se na to, co může sdělit na její adresu.
Tom Mueller je už 15 let zaměstnanec firmy SpaceX, čili už od jejího vzniku, přičemž nyní pracuje na pozici Propulsion Chief Technology Officer. I v jeho kompetenci tak byl nedávný úspěšný test nového jádrového stupně rakety Falcon Heavy. Mueller tak jistě cítí jisté zadostiučinění, které pramení z nesnadných začátků firmy SpaceX, která kdysi bývala velkým vzdušným a kosmickým společnostem k smíchu. O svých pocitech se rozpovídal ve skypovém neformálním rozhovoru pro New York University Astronomy Society, který byl zveřejněn na Twitch.tv. Nejdříve má asi půlhodinový proslov, po němž následují otázky a odpovědi.


Tom Mueller

Mueller nám popisuje začátky firmy SpaceX, která se jako malý startup pustila do světa ovládaného velkými korporacemi a národními agenturami, kterým byla dříve pro smích nebo ji v lepším případě ignorovaly, ale od té doby dokázala změnit celé odvětví a nyní je zábavné sledovat jejich reakce a snahy. Doslova řekl, že SpaceX dokázala ztrapnit jiné společnosti v oblasti vypouštění velkých raket. Obvinil je také (ne konkrétně, ale neurčitě), že používají politické či jiné nástroje pro nefér boj, neboť zjistily, že nedokáží konkurovat až pětkrát nižším cenám firmy SpaceX při vynášení nákladu do vesmíru. Nyní ale už prý pomalu přicházejí na to, že by měly začít dělat věci stejně jako SpaceX. Z tohoto souhrnu ale Mueller vynechává společnost Blue Origin, která jde právě velice podobnou cestou jako SpaceX.


připravovaný Falcon Heavy

Dále Tom Mueller tvrdí, že SpaceX a potažmo Blue Origin pohání celé odvětví kupředu a v podstatě nutí jiné firmy a agentury inovovat. SpaceX tak má tvořit tlak, díky němuž třeba Francouzi urychleně přechází z Ariane 5 na Ariane 6 a Rusové se chlubí novým konceptem rakety, která má překonat právě rakety SpaceX. To považuje za zábavné z toho hlediska, že Ruská raketa Angara je ve vývoji už 22 let a zatím startovala jen jednou a najednou se má objevit nová a provozně výrazně levnější.

Velké kritiky byla ušetřena NASA, jíž Mueller nepřímo sděluje, že by se měla více zaměřit na robotický průzkum Marsu ve snaze hledat život. V tomto ohledu se skutečně NASA nedá moc kritizovat, protože v průzkumu Marsu je zdaleka nejaktivnější ze všech. Pak už zazněla jen kritická poznámka k raketě, která stojí miliardu dolarů, což je bezpochyby SLS: "Pokud vaše raketa stojí miliardu dolarů, pak i kdybyste ji mohli stokrát znovu použít, stále bude velice drahá. My jsme se tak už od začátku zaměřili na vývoj levných raket."

Mueller se dokonce kriticky vyjádřil na adresu svého šéfa, Elona Muska, kterého na jednu stranu obdivuje, ale i tak jej pokládá trošku za "psycho". Řekl, že jeho nálada se dokáže ze dne na den značně měnit v závislosti na úspěchu či neúspěchu firem SpaceX a Tesla, což činí práci pod ním poněkud nesnadnou. Sdílí ale Muskovy obavy o zdraví naší planety, stejně jako o ochranu dalších planet soustavy před kontaminací mikroby ze Země, což je něco, co má NASA a SpaceX dosud společné.

Zdroj: Twitch.tv
reklama