reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

11. generace iGPU Intelu slibuje výkon Vegy 8

12.12.2018, Jan Vítek, aktualita
11. generace iGPU Intelu slibuje výkon Vegy 8
Intel už delší dobu nenavýšil výkon svých integrovaných grafických čipů v procesorech Core. S příchodem 11. generace iGPU by se to ale mělo změnit, a my můžeme očekávat srovnatelný výkon s Vegou 8 v moderních APU od AMD.
Intel si na rok 2020 chystá 12. generaci svých grafických čipů a jak dobře víme, půjde už i o výkonné čipy Arctic Sound, na nichž pracuje nová divize pod vedením Raji Koduriho. Pozdější 13. generace dostala označení Jupiter Sound, ale to se dostáváme ještě dále do budoucnosti. Naopak dříve přijdou iGPU 11. generace, která by měla po letech představovat opětovné zvýšení výkonu. Když se totiž podíváme na dosavadní vývoj mainstreamových iGPU v procesorech Intel, ten není zrovna raketový. 
 
 
Opakuji, že máme na mysli mainstreamová iGPU a ne grafické čipy Iris, Iris Pro nebo dokonce Vega M v procesorech Kaby Lake-G. Když bychom vzali v potaz i tato řešení a zvláště pak Vega M, pak by bylo třeba uznat, že Intel předvedl naopak velice slušný pokrok. Jenomže samotná Vega M jednak není jeho, ale od AMD a potom jde celkově o řešení, které svou cenou neobstojí proti kombinaci samostatného procesoru a grafické karty. Hraje se zde na vysokou míru integrace a celkově malé nároky na prostor, což obvykle něco stojí a z hlediska ceny a výkonu nejde o výhodná řešení. To ostatně platí i pro grafiky řady Iris. 
 
Za mainstream u Intelu považujeme iGPU úrovně GT2 a ta mají už od generace Broadwell pořád 24 jednotek EU, čili 192 shaderů na taktech přinejlepším jen mírně překračujících 1 GHz a to obvykle znamená necelý 0,5 TFLOPS výkonu v FP32. 
 
Pokud se má tedy grafika GT2 11. generace přiblížit k výkonu Vegy 8 v procesoru Ryzen 3 2200G, znamená to, že se musí její výkon více než zdvojnásobit, aby Intel dosáhl na oněch 1,1 TFLOPS. Ono se tedy očekává, že výkon nových GT2 bude alespoň 1 TFLOPS, ale i kdyby to bylo právě přesně tolik, i to by bylo velice slušné na prosté mainstreamové iGPU v CPU Core. 
 
Hrubý výkon je ale jen jedna věc, pak tu jsou i technologie, které se budou snažit maximalizovat jeho využití, a to je zmíněný dlaždicový rendering, pod nímž si můžeme představit rozdílnou kvalitu renderingu v různých částech obrazu.
 
11. generace se ukáže v procesorech Core generace Ice Lake tvořených 10nm procesem. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama