reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

12V-2x6 téměř standardem na GeForce RTX Super, umožní až 675W karty

20.2.2024, Milan Šurkala, aktualita
12V-2x6 téměř standardem na GeForce RTX Super, umožní až 675W karty

Konektor 12VHPWR se ukázal být poněkud problematickým. Mohl způsobovat tavení konektorů a nyní tu máme běžně vylepšenou variantu 12V-2x6. Ta má být spolehlivější a umožnit karty s ještě vyšší spotřebou.

Nvidia s uvedením grafických karet GeForce RTX 4000 přišla s novým napájecím konektorem 12VHPWR. Ten se ale ukázal být docela problematickým. Byl velmi citlivým na korektní instalaci, jejíž nesprávné provedení mohlo vyústit v tavení konektoru, příp. až k poškození karty. Problematický byl zejména jeden ze dvou typů konektoru, ale ani ten druhý se nevyhnul potížím stejně jako různá dílčí řešení jako kabely a redukce CableModu. I ty nakonec způsobily stovky více nebo méně závažných incidentů. Novým řešením má být konektor 12V-2x6, který vychází ze stejného základu, má však trochu jiné rozměry pinů, které by měly zajistit to, že bez extrémně přesné instalace nebudou díky lepší detekci správného zasunutí napájet kartu, a tak ani nedojde k problémům (aspoň teoreticky).
 
Tato verze konektoru se už objevila na některých kartách GeForce RTX 4000, zatímco standardem byla stále problematická verze 12VHPWR (H+), nicméně u GeForce RTX 4000 Super je situace opačná a standardem je 12V-2x6 (H++) a starší provedení je spíše neobvyklé (nicméně někteří výrobci ho stále používají). Na druhou stranu RGX 4070-4080 nebyly tímto problémem příliš postiženy ani s původním konektorem.
 
Nové provedení přináší také možnost vyšších spotřeb. 12V-2x6 umožní až 675W spotřebu. Kabel samotný přináší 600 W stejně jako 12VHPWR, ale na rozdíl od něj umožňuje zachovat napájení i přes PCIe slot, což dává dalších 75 W. Věříte tomu, že nové řešení už bude bezproblémové?
 
Zdroj: wccftech.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama