reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

22letý bitcoinový milionář naletěl, okradli ho o 35 mil. USD

14.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
22letý bitcoinový milionář naletěl, okradli ho o 35 mil. USD
Věřit známým osobnostem se občas nevyplácí. Přesvědčil se o tom 22letý Fin, který vložil své bitcoiny do pochybného projektu, za kterým stál thajský herec Boom. Nepřekvapivě svou kryptoměnu v hodnotě desítek milionů dolarů už nikdy neviděl.
Kryptoměny jsou velkým lákadlem a každý by je chtěl co nejrychleji rozmnožit. Totéž patrně stálo za "investicí" mladého 22 letého Fina Aarni Otava Saarimaaho. Jiratpisit "Boom" Jaravijit, známý thajský herec, ho oslovil, zda nechce investovat do kasina na Macau, kde se operuje s kryptoměnou Dragoncoin (dokonce sem měl být i pozván, aby toto kasino viděl). Saarimaa se nechal přesvědčit a do projektu "investoval" 5564 bitcoinů, což v té době mělo hodnotu necelých 20 milionů dolarů (zhruba 350-400 milionů korun). Kdyby jej neokradli a své bitcoiny neprodal, dnes by měly hodnotu téměř 35 milionů dolarů (v prosinci loňského roku by tyto bitcoiny měly hodnotu dokonce přes 100 milionů dolarů). Dragoncoiny ale nepřicházely a Boom se odmlčel. Saarimaa tedy šel na policii, která případ předala na Crime Suppression Division (CSD).
 
Bitcoin

autor: MichaelWuensch, public domain (Pixabay)
 
Vyšetřování vedlo k Boomovi, jeho bratrovi (který celý "scam" podle všeho vedl) i sestře a spekuluje se o dalších kumpánech, kteří jsou už nyní pravděpodobně někde v USA včetně hercových sourozenců (celkově se předpokládá gang 9 lidí). Booma už zatkli při natáčení filmu, nicméně nyní byl propuštěn na kauci. Navrácení prostředků už bude patrně nemožné, gang bitcoiny převedl na thajské bahty a ty si pak měl uložit na svých osobních bankovních účtech.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama