reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tisk pomůže postavit most pro cyklisty

28.6.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
3D tisk pomůže postavit most pro cyklisty
Technologie 3D tisku pronikla už i do stavebnictví. Kromě budov se tímto způsobem dá postavit ale i most například pro cyklisty. Na takovém projektu pracuje tým z Eindhoven University of Technology v Nizozemsku. 
Technologie 3D tisku zvládne vyrobit širokou škálu výrobků. Poradí si s miniaturními projekty i s výrobou budov, záleží především na materiálu. 3D tisk totiž už není jen o tištění plastových postaviček pro potěšení, tato technologie se dá použít i pro kov či beton, který může být využit při stavbě budov nebo jiných betonových staveb. Díky tomu, že s technologií 3D tisku se dá vyrobit podle návrhu velké množství předmětů, hodí se také na vytváření protéz na míru. Ty nemusí nosit jen lidé, umělé končetiny využijí i zvířata, o čemž se přesvědčil pták z německé stanice.

Vědci z Eindhoven University of Technology v Nizozemsku využili 3D tisk pro tvorbu železobetonového mostu určeného pro cyklisty. Tento most zatím není hotový, ale až bude vytvořen, stane se pravděpodobně prvním železobetonovým mostem vyrobeným pomocí technologie 3D tisku. 
 

Nyní probíhá výroba některých betonových dílů a výstavba samotného mostu by mohla začít v září tohoto roku, bude součástí trasy okolo města Gemert. Nejdříve však bylo potřeba dosáhnout toho, aby bylo zaručeno, že most bude spolehlivý a nápor cyklistů vydrží. Tým z nizozemské univerzity proto nejdříve vyrobil model podle měřítka 1:2, který byl schopen udržet náklad s hmotností 2 000 kilogramů.

Na vytváření tohoto cyklistického mostu by se díky výrobě pomocí technologie 3D tisku mělo spotřebovat méně betonu, než kdyby se materiál lil do forem. 3D tisk také skrývá větší svobodu, co se designu týče, protože 3D tiskárna může vytisknout různé tvary a cyklisti pak můžou jezdit po neobyčejném mostě.

Zároveň mohou být vytištěné i ocelové výztužné dráty, a to společně s betonovými díly, takže potřebné kusy mohou být dostatečně vyztužené a pevné. I tak by tento most nemohl být používán pro automobilovou dopravu, je určen na menší zátěž. Není zatím jisté, zda by tato výrobní technologie zvládla vytvořit most, který by byl schopný tak velké zatížení zvládnout. I když zatím 3D tisk nemůže být používán pro těžce namáhané stavby, jeho využití je i tak velké a stále se rozrůstá.

Zdroj: engadget.com
reklama