reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tisk z měsíční půdy? Astronauti z ISS provedou první testy

17.8.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
3D tisk z měsíční půdy? Astronauti z ISS provedou první testy
Americká kosmická agentura ve věci budování základen na kosmických tělesech postupuje pomalu vpřed, na Mezinárodní vesmírnou stanici vyslala náklad, který mimo jiné obsahoval i systém pro 3D tisk z půdy na Měsíci.
NASA v rámci svého posledního nákladu vyslaného k Mezinárodní vesmírné stanici na nákladní kosmické lodi Cygnus od Northrop Grumman vypravila i systém pro 3D tisk z hornin získaných na povrchu Měsíce nebo jiných kosmických těles. Národní úřad pro letectví a vesmír je tak zase o krok blíže budování základny z lokálního regolitu na Měsíci a později možná i z materiálů pocházejících z Marsu. 
 
 
Projekt se nazývá Redwire Regolith Print (RRP) a bude spolupracovat s 3D tiskárnou ManD, která se na ISS již nachází. Právě Mezinárodní vesmírná stanice představuje ideální prostředí pro podobné experimenty, v rámci nichž se otestuje 3D tisk simulovaného regolitu. Pokud se tisk podaří uskutečnit, astronauti na ISS zhodnotí pevnost a další parametry výsledného výrobku a posoudí, zdali systém pro 3D tisk zvládne pracovat ve vesmírných podmínkách, které s sebou přinášejí například problémy s nižší gravitací. 
 
V budoucnosti by se pomocí technologie 3D tisku mohly jednoduše vytvářet obytné budovy a základny na vesmírných tělesech, jako je například Měsíc nebo Mars. Astronauté NASA z programu Artemis budou moct stavět rychleji a snáze, protože na Měsíc nebude nutné při využití tamního regolitu dopravovat tak velký objem stavebního materiálu. 
 


reklama