reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3DMark dostal benchmark testující PCI Express

26.6.2019, Jan Vítek, aktualita
3DMark dostal benchmark testující PCI Express
Benchmarkovací software 3DMark už patří pod společnost UL, která pokračuje s jeho vývojem a nyní přišel čas také na PCI Express feature test. Ten tak přichází v pravý čas, aby si lidé mohli ověřit, co jim přinese PCI Express 4.0. 
Tento test tak bude přímo zaměřen na propustnost rozhraní PCI Express, takže na to i bude stavěn a jistě ukáže výrazné rozdíly mezi dnes běžným a rozšířeným PCI Express 3.0 a novým PCI Express 4.0. Je ale třeba si uvědomit, že to se automaticky nebude odrážet v tom, jak si počítač vybavený novou verzí rozhraní povede v reálném světě. Prostě a jednoduše to bude ryzí syntetický test. 
 
 
Rozhraní PCI Express 4.0 budeme moci zatím využít pouze na nejnovější platformě AMD Matisse, a to za předpokladu, že budeme mít vedle procesoru Ryzen 3000 (ne však APU Ryzen 3000) k dispozici desku s čipsetem X570 a v tomto případě, neboť jde o grafický test, bude zapotřebí ještě grafická karta s čipem generace Navi. Takže to bude natřikráte chtít zbrusu nový hardware. 
 
Test bude jednak měřit propustnost rozhraní PCI Express 4.0, testovat samotný hardware nejspíše ohledně jeho podpory a pak také porovnávat propustnost či výsledky se starší verzí 3.0.  
 
 
UL Benchmarks udávají, že "s vyšší datovou propustností mohou hry přenášet více dat, snížit dobu nahrávání a zobrazovat komplexnější scény". Už grafické karty pro PCIe 3.0 si ale mohou užívat propustnosti 16 GB/s, která tak může během okamžiku teoreticky zcela naplnit paměť karty, tudíž že by toto rozhraní mělo být při nahrávání hry úzkým hrdlem, to se zrovna říci nedá, na to tu máme úložná zařízení. Zkrátka a dobře nelze očekávat, že by v reálném světě mělo PCIe 4.0 nějaký zásadní význam. Ostatně moderní aplikace musí počítat s možnostmi aktuální verze a nemohou pracovat s nadbytečným počtem dat, které daný feature test v 3DMarku bude přes PCIe ládovat do karty. 
 
Ostatně i UL Benchmarks se drží při zemi a udávají, že herní výkon dnešních PC bude těžko omezen propustností tohoto rozhraní. I tak v novém testu vidí hodnotu přinejmenším v tom, že dokáže změřit a ukázat rozdíly mezi generacemi PCIe. Vyzkoušet si jej budeme moci i bez hardwaru s podporou PCIe 4.0. Omezení je dané využitím grafické karty s podporou DirectX 12, ovšem ne integrované a ani externí připojené přes kabel. 
 
Placená verze 3DMarku je nyní mimochodem k dispozici s 85% slevou za 3,74 eur. 
 
Zdroj: Hexus


reklama