Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

5G pro levné telefony: Snapdragon 4 Gen 2 přichází, ale s jakými kompromisy?

29.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
5G pro levné telefony: Snapdragon 4 Gen 2 přichází, ale s jakými kompromisy?
Qualcomm myslí i na levné telefony. Máme tu proto nový low-endový procesor Snapdragon 4 Gen 2, který přináší rychlejší datové připojení 5G. Jaké kompromisy však stále přináší, aby byl co nejlevnější?
Mobilní sféra je v případě telefonů zcela ovládnutá platformou ARM, která se ale pomalu dere i do počítačů. Pro levné telefony tu máme nový procesor Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2, který přináší 8 jader a 64bitovou architekturu. Pro levné telefony tu máme širší podporu datového připojení 5G díky modemu Snapdragon X61 5G, který zvládá download max. rychlostí 2,5 Gbps a upload 0,9 Gbps. Podporuje pouze pásmo sub-6GHz. Že jde o low-endový procesor, prozrazuje i podpora nanejvýš Wi-Fi 5 a staršího Bluetooth 5.1. Máme tu NFC i polohové služby QZSS, Galileo, Beidou, Glonass, NavIC, GPS. Ale pojďme zpět k výkonu.
 
Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2
 
Výkonnými jádry tu jsou dnes už postarší Cortex-A78 na poměrně nízké frekvenci 2,2 GHz, úsporná jádra pak tvoří šestice Cortex-A55 na taktu 2,0 GHz. Proti předchůdci by se měl výkon zvednout o 10 %, což není mnoho. Podporovány jsou však paměti LPDDR5x-3200, zvládá i moderní úložiště UFS 3.1 (2 linky) a poradí si s displeji s rozlišením Full HD+ a 120Hz frekvencí. Rozumí si také se 108MPx fotoaparátem, případně dvojicí 16MPx modulů najednou, máme tu i vícesnímkové odšumování Multi Frame Noise Reduction. Nečekejte ale zázraky u videa. Ačkoli 12bitové ISP zvládne fotomoduly s vysokým rozlišením, ve videu je omezen jen na 1080p60, případně 720p120, umí kodeky H.264, H.265/HEVC a VP9. Podporováno je nabíjení Quick Charge 4+ a USB-C 3.2 Gen1. Procesor se vyrábí 4nm procesem, měl by tedy být úspornější než někdejší procesory s podobnou konfigurací.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.